Osteoporoza čak može biti teža kod muškaraca nego što je kod žena
 Foto: iStock
Nikad nije kasno

Intenzivno vježbanje jača muške kosti

Poznato je da je tjelesna aktivnost tijekom koštanog razvoja vrlo važna, no sada vidimo pozitivnu povezanost tjelesne aktivnosti i gustoće kostiju u svakoj životnoj dobi.

Muškarci koji se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću i treningom izdržljivosti u tinejdžerskoj ili ranoj odrasloj dobi vjerojatnije će imati kvalitetniju gustoću kostiju u srednjoj dobi, pokazuje novo istraživanje.
S vremenom, aktivnost poput tenisa i jogginga pomaže povećati masu kostiju u kukovima i donjem dijelu kralježnice, kažu znanstvenici. Uz gušću strukturu kostiju teže će se razviti osteoporoza, bolest u kojoj se smanjuje koštana masa i gubi mineralni dio kosti.

Osteoporoza nije samo ženska bolest

- Osteoporoza se uobičajeno povezuje samo sa ženama nakon menopauze, no to ozbiljno stanje pogađa i muškarce - rekla je voditeljica studije Pamela Hinton, profesorica na odjelu nutricije i fiziologije na Sveučilištu Missouri.
- Štoviše, istraživanja pokazuju da posljedice osteoporoze mogu biti puno teže kod muškaraca, jer je manje vjerojatno da će osteoporoza kod njih biti dijagnosticirana te je veći rizik od smrtnosti nakon lomova kosti koji su posljedica padova.
Za studiju je tim analizirao medicinske podatke 203 muškarca u dobi od 30 do 65 godina. Sudionici su se bavili različitim oblicima tjelesne aktivnosti te na različitoj razini intenziteta. Muškarci koji su se kao tinjejdžeri bavili vježbama koje “pune” kosti te vježbama s opterećenjem imali su veću gustoću kostiju kasnije u životu, otkrili su znanstvenici.
No, vježbanje visokog intenziteta važno je za zdravlje muških kostiju tijekom cijelog života, objavljeno je u publikaciji American Journal of Men's Health.

Vježbati treba i ako ste zdravi

- Najvažniji zaključak glasi: ako ste zdravi nikada nije kasno da se počnete baviti vježbama visokog intenziteta ili treningom izdržljivosti kako biste povećali mineralnu gustoću kostiju. Poznato je da je tjelesna aktivnost tijekom koštanog razvoja vrlo važna, no sada vidimo pozitivnu povezanost tjelesne aktivnosti i gustoće kostiju u svakoj životnoj dobi. Čak i muškarci koji su tinejdžerske godine proveli na kauču mogu imati zdravstvene koristi ako se počnu baviti vježbama koje jačaju kosti - rekla je Hinton.
Premda je studija pronašla povezanost vježbanja i gustoće kostiju kod muškaraca, njome nije dokazana uzročno-posljedična veza.

Linker
16. travanj 2024 00:05