Potrčite češće!
 Getty Images/iStockphoto
Manji rizik od raka i bolesti srca

Hrvatski znanstvenik došao do velikog otkrića: ne morate se ni oznojiti da biste si produžili život

08. studeni 2019.
Ovo istraživanje sugerira da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od preporuka još uvijek bilo korisno za zdravlje i smanjivanje rizika od prijevremene smrti, zaključili su znanstvenici.

Čak i malo trčanja povezano je s manjim rizikom od prijevremene smrti, posebice od raka i bolesti srca u usporedbi s onima koji ne trče uopće, pokazuje novo istraživanje poznatog znanstvenika hrvatskih korijena.

Znanstvenici su proučili podatke 14 ranijih studija koje su obuhvatile ukupno 232.149 odraslih osoba praćenih od 5,5 do 35 godina. U tom razdoblju njih 25.951 je umrlo.

U usporedbi s onima koji nisu uopće trčali oni koji jesu imali su 27 posto manje izglede umrijeti od bilo kojeg uzroka tijekom promatranog razdoblja, te 30 posto manje izglede umrijeti od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manje izglede umrijeti od raka.

Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vrijeme provedeno u trčanju čini se da nisu utjecali na smanjeni rizik od prijevremene smrti, pokazala je analiza.

"Povećano sudjelovanje u trčanju moglo bi voditi u značajna poboljšanja zdravlja i dugovječnosti stanovništva", napisao je Željko Pedišić s Instituta za zdravlje i sport na sveučilištu Victoria u Melbourneu u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine. Inače, Pedišić u Melbourneu vodi istraživačku skupinu "Active Living & Public Health" (u prijevodu: aktivan život i javno zdravstvo), a akademsku je karijeru započeo u Zagrebu. Nakon Graza, znanastvenim se radom nastavlja baviti u Australiji, prvo na University of Sydney, a zatim i na Victoriji.

Za svoj je rad u dosadašnjoj je karijeri primio nekoliko nagrada, između kojih treba istaknuti prestižne - Državnu nagradu za mladog znanstvenika, Hrvatskog sabora iz 2010. te Povelja premijera za izvrsnost u istraživanju, Sveučilište Victoria, 2018.


Koliko često vježbati

"Bilo koja 'količina' trčanja, čak ako je i samo jednom tjedno, bolja je ni od kakvog trčanja, no više trčanja ne mora nužno biti povezano s većim padom rizika od prijevremene smrti", napisao je Pedisicev tim u radu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine najmanje 150 minuta umjereno intenzivnih aerobnih vježbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti svakog tjedna. Idealno, svako vježbanje trebalo bi trajati najmanje 10 minuta.

Umjereno intenzivne aktivnosti mogu uključiti stvari poput oštrog hoda, vrtlarenja, plesanja, aerobnih vježbi u vodi ili lagane vožnje biciklom.

Energično vježbanje uključuje aktivnosti poput jogginga, plivanja ili bicikliranja minimalnom brzinom od 16 kilometara na sat, prema Američkoj udruzi za zdravlje srca.

Ovo istraživanje sugerira da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od tih preporuka još uvijek bilo korisno za zdravlje i smanjivanje rizika od prijevremene smrti, zaključili su znanstvenici.


Više nema izgovora

Primjerice, trčanje ne više od jednom tjedno manje od 50 minuta brzinom od manje od 8 kilometara na sat još se uvijek čini da je povezano s koristima po pitanju dugovječnosti.

To znači da bi trčanje 25 minuta kraće od preporučenog tjednog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo pomoći dugovječnosti, kažu znanstvenici.

To od trčanja stvara aktivnost koja je potencijalno dobra opcija za one kojima je pomanjkanje vremena glavna prepreka, kažu oni.
No povećanje vremena provedenog u trčanju iznad onog koje preporučuje Američka udruga za zdravlje srca nije bilo povezano s daljnjim smanjivanjem rizika od prijevremene smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je analiza.


IZVOR: Hina/Reuters

Teme
Linker
25. studeni 2021 23:40