Postoje dodaci prehrani koji su od velike koristi jer pridonose bržem postizanju dobre forme.
 Foto: Shutterstock
Nema odustajanja

Fit tijelo ne mora biti san! Uz ovog saveznika konačno oblikujte svoju liniju

Kako se oduprijeti proljetnom umoru i dovesti tijelo u fit formu? Lako.

Dobro je poznato da je fizička aktivnost neophodna za zdrav život. Neosporno je da topliji i sunčaniji dani otvaraju mnogo više mogućnosti za bavljenje sportskim aktivnostima - trčanje, šetanje u prirodi, hodanje, rolanje, bicikliranje...

Možda je i zato ljepše vrijeme mnogima jedina motivacija za ponovno dovođenja tijela u formu, iako bi vježbanje trebala biti navika koju prakticiramo tijekom cijele godine.

Sjedilački način života

Fizička aktivnost neophodna je za zdrav život, a naročito ako okolnosti od nas zahtijevaju sjedilački način života.

Tjelesne aktivnosti imaju niz pozitivnih učinaka na naše zdravlje:

  • smanjuju razinu kolesterola,
  • snižavaju krvni tlak,
  • reguliraju tjelesnu težinu,
  • jačaju imunitet,
  • poboljšavaju koncentraciju, koordinaciju i ravnotežu,
  • ublažavaju simptome depresije
  • i općenito pozitivno djeluju na psihičko i fizičko stanje organizma.

Pored tjelesne aktivnosti važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja ima i pravilna prehrana.

Postoje dodaci prehrani koji su od velike koristi jer pridonose bržem postizanju dobre forme, povećanju energije i smanjenju potrebnog vremena za oporavak od sportske aktivnosti.

Odlučite li se posvetiti fizičkoj aktivnosti nekoliko puta tjedno (iz bilo kojeg razloga), dobro je znati kako nije svejedno što jedete, kao i da nije isto uzimate li i koje dodatke prehrani birate. Ipak, u mnoštvu preparata koji se nude na tržištu, laik se često ne snalazi najbolje. Stoga je pomoć i savjet iskusnog trenera, ali i liječnika, više nego dobrodošla.

Ukoliko se pokaže kako ne postoji zdravstveni razlog zbog kojega biste ga trebali izbjegavati, kao što su bolesti perifernih žila, hipertenzija, jetrena ciroza, dijabetes te bolesti bubrega, tada je L-karnitin dobar izbor.

Što je L-karnitin?

L-Karnitin je derivat aminokiselina koji naš organizam može sintetizirati iz aminokiselina lizina i metionina. Potreban je za prijenos masnih kiselina u mitohondrij, te tako ima ulogu u proizvodnji energije. Najveći se dio L-karnitina u našem organizmu nalazi u mišićima, a velik se dio reapsorbira u bubrezima. L-Karnitin se prije nazivao vitaminom BT, no danas ga se smatra uvjetno esencijalnom hranjivom tvari.

Nedostatak L-karnitina rezultira pogoršanjima u oksidaciji masnih kiselina koje se tada usmjeruju u sintezu triglicerida. U konačnici, njegov nedostatak uzrokuje ovisnost organizma o glukozi, kao izvoru energije.

Smatra se da su dnevne doze do 2000 mg sigurne za korištenje.

Foto: iStock
Određeni dodaci prehrani od velike su koristi jer pridonose bržem postizanju dobre forme, povećanju energije i smanjenju potrebnog vremena za oporavak od sportske aktivnosti. L-karnitin je svakako jedan od njih.

Također, valja naglasiti kako postoje i zdravstvena stanja kada je poželjno uzimanje L-karnitina kao dodatka prehrani, ali, naravno, u dogovoru s liječnikom. Neka od njih su ova:

  • Alzheimerova bolest i demencija: neka istraživanja govore kako L-karnitin smanjuje učinke ovih bolesti
  • angina pektoris: istraživanja pokazuju da smanjuje bol u prsima
  • hipertireoza: neka istraživanja pokazuju da može prevenirati ili smanjiti simptome
  • muška neplodnost i erektilna disfunkcija: istraživanja govore kako L-karnitin može povećati broj i mobilnost spermija, te pomoći poboljšanju seksualne funkcije kod muškaraca
  • zatajenje srca i srčani udar: istraživanja su pokazala kako L-karnitin smanjuje komplikacije kod pretrpljenog srčanog udara te poboljšava izdržljivost oboljelih
  • oštećenje živaca ili dijabetička neuropatija: istraživanja su pokazala da smanjuje bol, poboljšava osjećaj u zahvaćenim živcima i pomaže u njihovu oporavku
  • Peyronijeva bolest ili zakrivljenost penisa: neka istraživanja govore kako je uz njegovo korištenje moguće smanjenje simptoma
  • sindrom kroničnog umora: istraživanja su pokazala kako su oni bolesnici koji su uzimali L-karnitin osjećali manje simptome od onih koji nisu

Izvori

Hrana životinjskog podrijetla je glavni izvor L-karnitina, dok ga ona biljnog podrijetla sadrži vrlo malo.

Možemo ga pronaći u: mesu (posebno govedini i svinjetini), peradi, ribi (posebno u bakalaru) te u mlijeku i mliječnim proizvodima.

*Inače, L-Karnitin je molekula topljiva u vodi, pa se dio može izgubiti kuhanjem, međutim vrlo je stabilan, pa se ne razgrađuje. L-Karnitin, acetil-L-karnitin i propionil-L-karnitin su oblici L-karnitina koji se javljaju u dodacima prehrani, u raznim oralnim farmaceutskim oblicima.

Krom i L-karnitin u dodatku prehrani

Kombinacija kroma i L-karnitina u dodatku prehrani može poslužiti aktivnim i rekreativnim sportašima kao podrška pri bavljenju sportom. Krom pri tome služi kao potpora metabolizmu makronutrijenata i masti u organizmu, a L-karnitin je nosač masnih kiselina u mitohondrije dobro poznat iz osnova biokemije. Uz uzimanje ovoga pripravka poželjno je baviti se tjelesnom aktivnošću.

Almagea® L-CARNITINE ACTIVE+ sadrži najčišći oblik L-karnitina, Carnipure™, uz dodatak kroma i primjenjuje se kao potpora procesu poticanja metabolizma masti i makronutrijenata u tijelu.

Proizvod je namijenjen aktivnim i reaktivnim sportašima kao podrška pri bavljenju sportom, ali mogu ga koristiti i druge populacijske skupine, primjerice osobe starije dobi. Preporučuje se konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Pozitivni učinci

  • podiže razinu energije
  • pozitivni učinci na gubitak visceralnog (utrobnog) masnog tkiva
  • smanjuje nakupljanje mliječne kiseline u mišićima
  • produljuje vrijeme sportske izvedbe
  • pozitivno djeluje na srce i krvožilni sustav

Ako ga nemamo dovoljno u tijelu, dodatak L-karnitina će nas učiniti poletnijima i energičnijima. Osjećaj gladi će se smanjiti, a poboljšat će se tjelesne funkcije i koncentracija. Mnoga istraživanja pokazuju njegovu djelotvornost u smanjenju pojave celulita.


http://definicijahrane.hr/definicija/hranjive-tvari/bioloski-aktivne-tvari/l-karnitin/

Linker
20. travanj 2024 12:22