SHUTTERSTOCK
istraživanje

Dokaz da ipak djeluje! Oni koji koriste ovaj gadget više hodaju, puno brže mršave i mentalno su zdraviji

Ljudi koji nose pametni sat li neki drugi gadget koji mjeri fizičku aktivnost mogu izgubiti 2 kilograma svakih pet mjeseci jer su motivirani hodati dodatnih 1800 koraka svaki dan u usporedbi s onima koji to ne čine

Motivacija za zatvaranje prstena na satu koji pokazuje broj koraka ili postavljanje nove ciljne razine prijeđenih koraka u danu na pedometru ima dugoročne pozitivne zdravstvene prednosti, otkriva novo istraživanje.

Oni koji preko pametnih satova ili mobitela imaju stalni uvid u neki oblik fizičke aktivnosti hodaju u prosjeku 1800 koraka više dnevno od onih koji nemaju uvid u to koliko koraka naprave. Ovo dodatno hodanje ima značajne zdravstvene koristi, jer korištenje uređaja povećava i ukupni gubitak težine za oko dva kilograma svakih pet mjeseci, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Južna Australija.


Redovito vježbanje

- Ukupni rezultati studija koje smo pregledali pokazuju da su nosivi gadgeti za praćenje aktivnosti učinkoviti u svim dobnim skupinama i na dulje vrijeme. Potiču ljude da redovito vježbaju, da to učine dijelom svoje rutine i postave ciljeve za mršavljenje”, navodi u priopćenju glavni autor studije Ty Ferguson. Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u The Lancetu, proveli su metaanalizu na 400 studija iz cijelog svijeta. Uključili su podatke više od 150.000 ljudi.

Osim što oni koji nose brojače koraka svaki dan naprave gotovo 2000 koraka više od onih koji ne nose fitness trackere, pokazalo se i da oni imaju općenito bolje mentalno zdravlje - faktor koji je obično vezan za povećanu tjelovježbu i više vremena provedenog na otvorenom.

Posljednjih godina fitness trackeri su iznimno popularni, procjenjuje se da će se ove godine prodati oko 320 milijuna nosivih uređaja za zdravlje i wellness, s rastom prodaje od 30 posto naredne dvije godine.

Linker
20. travanj 2024 12:09