Dvojite li još uvijek kad je najbolje vrijeme za vas - možda vam pomogne ovaj vodič.
 Getty Images/iStockphoto
KAD JE PRAVO VRIJEME?

DOBRE I LOŠE STRANE vježbanja navečer

Pokušati otkriti najbolje vrijeme za vježbu pomalo je i izazovno, posebno početnicima koji tek moraju saznati kako njihovo tijelo reagira na tjelesne napore u različito doba dana. Odvagnite argumente 'za' i 'protiv' za različita dnevna razdoblja.

Koje je najbolje vrijeme u danu za tjelovježbu? Najkraći odgovor bio bi da to ovisi o pojedincu - njegovoj razini energije, motivaciji i dnevnom rasporedu. Neki se ljudi osjećaju snažnije i energičnije ujutro, dok je drugima lakše vježbati kasnije tijekom dana.

Za vježbanje u svako doba dana postoje općeniti argumenti "za" i "protiv". Kad ih odvagnete i dodate im vlastite posebnosti, lakše ćete odrediti koje je vrijeme idealno za vašu tjelovježbu. Budite iskreni prema sebi kako biste otkrili u kojim biste se satima najlakše držali donesene odluke; slušajte svoje tijelo i uz metodu pokušaja i pogrešaka ubrzo ćete naći savršeno vrijeme za vježbanje.

Najvažnije je da vam tjelovježba bude radost, a ne muka.


ZA

• Odlično ćete se ispuhati

Posvećivanje vježbanju nakon dugog radnog dana oslobodit će vas stresa učinkovitije od gotovo svega drugog. Svakako bolje od čašice alkohola.


• Opuštenija jutra

Odvježbate li svoje navečer, ujutro se nećete morati žuriti na trening, razmišljati što pojesti prije i poslije vježbanja, presvlačiti se i tuširati.


• Već ste zagrijani

Mnogima od nas tijelo je bolje pripremljeno za vježbanje u kasnijim popodnevnim satima nego ujutro. Prirodno nam je razina energije najviša od 14 do 18 sati, jer u to vrijeme raste razina testosterona. Oko 20 posto smo fleksibilniji nego ujutro, jer su mišići ugrijani, a zglobovi pokretljiviji, što znači i da smo manje skloni ozljedama. Nadalje, organizam ima dovoljno energije, jer već smo ručali, možda i užinali, što nam daje dovoljno energije za žestoku tjelovježbu nakon posla.


• Vježbat ćete intenzivnije

Studija koju je proveo Klinički istraživački centar Sveučilišta u Chicagu pokazala je kako je veća vjerojatnost da će osobe koje treniraju poslije radnog vremena vježbati na višoj razini jer su sklone vježbati posvećenije i intenzivnije. Razlog je u tome što je sinteza proteina u organizmu najviša navečer pa su večernji sati najbolje vrijeme za vježbe s utezima. I vježbe izdržljivosti bolje će vam ići navečer, jer su tada pluća na vrhuncu učinkovitosti. Istraživanje provedeno na tuniskim nogometašima 2012. godine pokazalo je da su najizdržljiviji i da najbrže trče oko 17 sati, a jedna studija na plivačima pokazala je da najbrže plivaju u ranim večernjim satima.


Najmanje 30 minuta, nekoliko dana u tjednu, potrebno je za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja. Naravno, ta aktivnost ne mora biti sportska. I srednja razina tjelesne aktivnosti dovoljna je za smanjenje zdravstvenih rizika i prevenciju. Kondicija se poboljšava postupnim povećanjem tjelesne aktivnosti, što za za 8 do 12 tjedana rezultira poboljšanjem kondicija. Koju god aktivnost ili trening odabrali, bitno je da budete ustrajni i provodite je redovito. A u tome bitnu ulogu igra doba dana koje ćete odabrati i koje će vama najbolje odgovarati tako da aktivnost postane dio vaše svakodnevice, zadovoljstvo i radost, a ne teret.

Modern young woman in sports clothing stretching while warming up outdoors
Getty Images/iStockphoto
Ne posustajte u odluci, postoje vježbe i programi kojima možete doskočiti nesanici.

PROTIV

• Može ometati san

Veliki napori u vremenu koje prethodi spavanju ometaju san, no to i nije tako teško izbjeći - nekoliko sati prije planiranog odlaska na počinak nemojte vježbati intenzivno. S druge strane, joga ili lagano istezanje odlični su načini smirivanja i opuštanja, što će pomoći spavanju.


• Odugovlačenje

Najveći minus kod večernjeg vježbanja može biti manjak volje i odugovlačenje - što više odgađate trening, veća je vjerojatnost da ćete ga i otkazati. Kao i kod jutarnjeg ranijeg ustajanja, i ovdje je nužna samodisciplina kako biste se držali zacrtanih odluka.

Linker
30. ožujak 2024 16:26