SHUTTERSTOCK
100 posto prirodno
100 posto prirodno
provjerite

Četiri znaka da ste u dobroj formi

21. prosinac 2022.
Zanima vas u kakvoj ste uistinu formi? Ovo je nekoliko pokazatelja koji će vam to otkriti

1. Možete napraviti 20 iskoraka

Ako ste u stanju napraviti 20 pravilnih iskoraka, a da ne izgubite ravnotežu, u dobroj ste formi. Iskorak je izvrsna vježba za jačanje i izgradnju mišića nogu i stražnjice. Ako želite sami sebe dodatno izazvati, uključite u vježbanje i bočne iskorake, a u rukama držite bučice za dodatno opterećenje.


2. Imate niski broj otkucaja srca

Ako ste redovito tjelesno aktivni, tijekom tjelovježbe srce ubrzano kuca, a niski broj otkucaja tijekom mirovanja obično je znak da ste u dobroj formi. Normalan raspon broja otkucaja je između 50 i 100 u minuti, iako je kod većine ljudi u mirovanju između 60 i 80 u minuti. Dok neuobičajeno niski broj otkucaja kod neaktivne osobe može biti jasan pokazatelj lošeg stanja srca, kod većine sportaša to je znak da su u dobroj formi. U kakvoj ste kondiciji, možete izmjeriti i tako da provjerite koliko vremena treba srcu da se vrati na normalan broj otkucaja od trenutka kada ste završili vježbanje. Što ste izički spremniji, brže ćete se oporaviti.


3. Odlično spavate

I dobar san je pokazatelj jeste li u formi ili niste. Istraživanja su pokazala da tjelovježba može ojačati cirkadijani ritam i pomoći svima koji se bore s nesanicom. Ako imate problema s kvalitetom sna, a niste redovito aktivni, pokušajte u svoju dnevnu rutinu uključiti neke umjerene aktivnosti poput brzog hodanja. Ako ste u formi, garantirano ćete i dobro spavati.


4. Lako možete dosegnuti prste na nogama

Ako želite testirati koliko ste fizički sposobni, pokušajte dodirnuti prste na nogama ili ispreplesti ruke oko tijela. Ako su vam mišići jako zategnuti i ne možete izvesti ovu vježbu, vrijeme je da se aktivirate i potražite prvi studio za jogu.

Teme
Linker
26. siječanj 2023 10:06