Prije vježbanja ne zaboravite se konzultirati sa svojim liječnikom.
 Foto: iStock
Lako i jednostavno

6 vježbi koje se mogu izvoditi u svim stadijima trudnoće

Redovito vježbanje tijekom trudnoće pomoći će vam da ostanete zdravi i da se bolje osjećate. No, prije vježbanja savjetujte se sa svojim liječnikom!

Lagane, jednostavne i zdrave. Vježbanja se ne morate odreći u trudnoći, a Asja Petersen, verificirana međunarodna instruktorica pilatesa, donosi nekoliko vježbi koje možete izvoditi u svim stadijima trudnoće. Prije nego što krenete tražite i savjet liječnika.

1. Upor na šakama i koljenima

Dlanove postavimo ispod ramena, a koljena ispod kukova. Ispružimo desnu nogu i zategnemo stopalo, a lijevu ruku ispružimo tako da su desna noga i lijeva ruka paralelne s podlogom. Zadržimo položaj nekoliko sekundi, pazeći pritom da su nam lumbalni i vratni dio kralježnice izduženi. Ponovimo pokret i na drugu stranu, ispružajući lijevu nogu i desnu ruku. Vježbu izvodimo naizmjenično 4-6 puta.

2. Vježba na boku

Ležimo na lijevom boku tako da su nam lijevi lakat, rame i kuk u istoj ravnini.

Pružene noge pomaknemo koso prema prednjem dijelu prostirke. Uz udah podižemo gornju nogu te je pomičemo prema nazad uz izdah, a uz udah pruženu nogu pomičemo prema naprijed.

Važno je da pri izvođenju pokreta zadržavamo stabilan trup. Ponavljamo pokret na svaku stranu 6-8 puta.

3. Most na lopti

Legnemo na leđa, ruku položenih pored tijela, a potkoljenice položimo na loptu. Zadržavajući pružene noge i stabilan trup, podižemo kukove od podloge, pazeći pritom da nam težina tijela ne pritišće vratni dio kralježnice te da lumbalni dio ostane izdužen. Vježbu ponovimo 6-8 puta.

4. 'Školjka'

Ležimo na lijevom boku. Lijevi lakat, rame i kuk su u istoj ravnini. Koljena savijemo i privučemo prema tijelu tako da su u ravnini s kukovima. Podignemo savijene noge od podloge, spojimo stopala i zatim podižemo samo gornju nogu, pazeći pritom da nam zdjelica ostaje stabilna, a lumbalni dio kralježnice izdužen. Vježbu ponovimo 6-8 puta na svaku stranu.

5. Krugovi rukama

Sjedeći prekriženih nogu (ili na stolcu) i uspravnih leđa ispružimo ruke u visini ramena. U rukama držimo bučice od 1 ili 0,5 kg (može poslužiti i vaša bočica Mg Mivele od 0,5 l) te izvodimo kružne pokrete, prvo u smjeru kazaljke na satu, a zatim promijenimo smjer. Vježbu ponovimo 6-8 puta u svakom smjeru.

6. Most na ramenima

Ova vježba slična je vježbi 'Most na lopti', a namijenjena je osobama koje nemaju loptu. Ležimo na leđima, nogu savijenih u koljenima. stopala postavimo ispod koljena, a ruke ispružimo pokraj tijela. Uz izdah podižemo kukove od podloge, pazeći pritom da nam težina tijela nije na vratnoj kralježnici već na području između ramena, te da lumbalni dio kralježnice ostaje izdužen. Pokret ponovimo 6-8 puta. Zatim možemo privući koljena prema prsima da opustimo tijelo nakon vježbe.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Prilikom vježbanja ne zaboravite na Mg Mivelu, koja je posebno pogodna za trudnice jer uz prirodnu hidraciju doprinosi unosu magnezija, potrebnog za normalno funkcioniranje organizma te smanjenje umora. Za razliku od ostalih mineralnih voda bogatih magnezijem ima nježni, osvježavajući okus i nema laksativan učinak, te dolazi u dvije razine gazacije - normalno i blago gazirana.

No, nije samo razdoblje trudnoće vrijeme kada bi žena trebala obratiti više pažnje na unos dnevno preporučene doze ovog minerala. Po porodu, kao što znate, najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij.

Linker
18. travanj 2024 23:39