Stres može iscrpiti organizam do te mjere da nam je nužna pojačana doza vitamina C i B skupine. Vodite li računa o tome?
 Foto: Istock
Brzo rješenje

Žvale, osip i grčevi samo su neki od znakova da vam nedostaje vitamina

23. ožujak 2018.
Vitamini su nužni za normalnu funkciju stanica, njihov rast i razvoj. Trinaest je esencijalnih vitamina što znači da su nužni za normalno funkcioniranje tijela.

1. Opadanje kose

Vitamin B7 (biotin) je nužan za zdravu kožu i kosu, oči te jetru. Također pomaže živčanom sustavu i mozgu, a ima ključnu ulogu u metabolizmu. Naći ćete ga u čokoladi, celeru, žutanjku, mahunarkama, mlijeku, orašastim plodovima, bananama…

2. Grčevi u mišićima

Česti grčevi znači da vam nedostaje kalcij, magnezij i kalij. To se može dogoditi ako puno vježbate, jer zbog znojenja mnogo minerala napušta vaše tijelo. Jedite više orašastih plodova (poput badema i lješnjaka), bundeve, banane i jabuke.

3. Osip na licu

Ovo može biti znak nedostatka vitamina B7. Osim prehrambenih dodataka koje možete kupiti u ljekarnama, možete povećati količinu unosa biotina mijenjanjem prehrane. Jedite gljive, krumpir, sir, kuhana jaja, špinat i cvjetaču.

4. Utrnulost u udovima

Ovo je znak da vam nedostaje hrane bogate vitaminima B6, B12 i B9. Jedite više graha, agruma, plodova mora i peradi.

5. Izrasline koje sliče aknama na bokovima i rukama

Može biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatak vitamina A i D i masnih kiselina. Trebali biste jesti puno lososa i oraha. Ne zaboravite na vitamin A koji se nalazi u povrću poput mrkve ili slatke crvene paprike.

6. Žućkaste bjeloočnice

Provjerite razine vitamina B12. Naći ćete ga u ribi, školjkama, crvenom mesu i mesu peradi, iznutricama, mlijeku, cjelovitim žitaricama.

7. Problemi sa zubnim mesom

Istraživanja su pokazala da osobe kojima nedostaje vitamin D često pate od parodontitisa. Hrana bogata kalcijem, fosforom i vitaminom D vrlo je važna za zdravlje vaših zubi. Jedite mliječne proizvode, smeđu rižu, rajčicu, grah, ribu, citruse i grožđe.

8. Žvale

Pukotine na rubovima usana pokazuju da tijelu nedostaju vitamini B3, B2 i B12 koji su bogati željezom i cinkom. Pokušajte jesti više peradi, ribe (lososa), jaja, graha i oraha. Također se preporučuje kombiniranje ove hrane s povrćem jer vitamin C pomaže u borbi protiv infekcije i poboljšava metabolizam željeza.

Važno je zapamtiti da svi ti znakovi ukazuju na to da vam nedostaju vitamini koje možete dobiti samo ako malo promijenite prehranu. Međutim, ovi znakovi mogu također značiti da imate problema koji nemaju nikakve veze s nedostatkom vitamina.

Na primjer, akne ili osip mogu biti uzrokovane alergijskom reakcijom, a utrnulost udova može signalizirati neke probleme s vratom. Zato biste se uvijek trebali posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni.

Teme
Linker
02. studeni 2022 05:26