Gledajmo, slušajmo i osjećajmo ga svakoga dana
 Getty Images/iStockphoto
Ne zanemarujte signale

Žute mrlje, svrbež, zatvor... Devet znakova kojima vam tijelo pokušava nešto reći

Naše tijelo je iznimno složen bioelektrični sustav. Zajedničkim radom mnoštva njegovih dijelova ono nas čini i održava živima. Kako bi sačuvali zdravlje dobro je osluškivati njegov govor, budući da i naizgled nevažne pojave mogu imati dalekosežne posljedice


Širenje u struku

Može predstavljati povećani rizik od razvoja dijabetesa i stanja koje se naziva metabolički sindrom. Rizik je znatno veći ukoliko je obujam struka veći od 88 cm kod žena ili 102 cm kod muškaraca. Uz razvoj dijabetesa javlja se problem s umorom, čestim mokrenjem, a dugoročno može doći do oštećenja vida, problema s cirkulacijom i skraćenog životnog vijeka. Prevencija je ključ očuvanja zdravlja, a to podrazumijeva redovitu tjelovježbu te zdravu i umjerenu prehranu.


Žute mrlje oko očiju i na laktovima

Stanje je poznato kao ksantelazma. Javljaju se žučkaste izrasline na koži očnih kapaka i masne naslage ispod kože. Često se javlja kod osoba s povišenim vrijednostima kolesterola i zbog toga treba biti na oprezu jer je visoki kolesterol faktor rizika za probleme sa srcem ili mozgom te može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Test krvi koji se radi na prazan želudac otkrit će uzrok problema.


Tamni kolutovi oko očiju

Tamni podočnjaci mogu nastati zbog alergije, a često su popraćeni svrbežom očiju i trljanjem nosa. Uzrok mogu biti grinje pa izbjegavajte prašnjave prostore i mjesta na kojima se javlja nelagoda, a ukoliko je svrbež učestao pomoći će antialergijski lijekovi. Istraživanja pokazuju da probiotici pomažu ublažiti neke alergije.


Svrbež na nogama

Puno slobodnog vremena provodite u teretani ili na bazenu? Vlažna okolina utječe na nastanak gljivičnih infekcija i može uzrokovati svrbež na nogama. Gljivice se pojavljuju u obliku bijelog osipa među prstima ili na stopalima. Pomoći će kreme protiv gljivičnih infekcija, a nužna je redovita i dobra higijena koja najbolje pomaže kod ozdravljenja te sprečava recidiv.


Ispucani uglovi usana

Tijelo vjerojatno želi poručiti da povećate unos hrane bogate B vitaminima i željezom kao što su lisnato zeleno povrće, nemasno meso i jaja. Kada su usta suha i ispucala moraju se liječiti jer su podložne infekcijama i u tom slučaju od velike su pomoći hidratantne kreme.


Snažan osip i svrbež

Može biti znak celijakije, pogotovo ako se stanje ne popravlja, a radi se o bolesti kod koje organizam ne podnosi gluten. Celijakija utječe na sluznicu crijeva zbog čega je teško apsorbirati hranjive tvari i koža postaje osjetljiva, a u ozbiljnijim slučajevima može dovesti do kroničnog oštećenja crijeva. Strogo izbjegavanje glutena je glavni pristup u liječenju celijakije.


Tanka kosa

Može značiti da je razina željeza preniska, a na stanje kose također mogu utjecati i problemi sa štitnjačom. Uzrok se vrlo lako može saznati analizom krvi. Pomoći će uzimanje namirnica bogatim željezom ili dodataka željeza ukoliko je razina izrazito niska.


Lomljivi nokti

Obično nastaju nakon pretjeranog izlaganja mokrim i vlažnim uvjetima ili ako često koristite lak za nokte. Uz hranjenje i vlaženje noktiju hidratantnim kremama pomoći će i dodatak s biotinom (vitamin B7). Lomljivi nokti mogu biti i znak gljivične infekcije, psorijaze, problema sa štitnjačom ili artritisa i tada se obično javljaju uz neke druge simptome, poput osipa, umora i bolnih zglobova. U tom slučaju svakako potražite savjet liječnika.


Zatvor

Tijelo poručuje da povećate unos vlakana i vode. Većina ljudi ne unosi preporučeni unos vlakana u svakodnevnoj prehrani, a ona su nužna za sprečavanje zatvora. Tijelu su potrebna topiva i netopiva vlakna. Povećajte unos mahunarki i cjelovitih žitarica i pijte dovoljne količine vode.

Linker
05. ožujak 2024 22:21