Napravite sami svoj pokus

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Znate li u čemu gotovo svi griješimo kad radimo čaj i tako propuštamo ključne zdravstvene prednosti?

Prema popularnoj stručnjakinji za biljke Kami McBride, autorici bestselera Biljna kuhinja, čaj spremljen u vrećice mnogo je manje moćan zbog načina na koji se skladišti pa nije dovoljno da je u vodi tek nekoliko minuta

Svaki ljubitelj čaja ima svoj način kako skuhati savršen čaj, no postoji ključni dio procesa u kojem mnogi griješe i tako propuštaju neke ključne hranjive prednosti čaja - prebrzo ga izvade iz vode.

Prema popularnoj stručnjakinji za biljke Kami McBride, autorici bestselera Biljna kuhinja, čaj spremljen u vrećice mnogo je manje moćan zbog načina na koji se skladišti pa nije dovoljno da je u vodi tek par minuta.

- Vidim mnoge ljude kako moče svoje biljne vrećice čaja samo minutu ili dvije prije nego što popiju prvi gutljaj. Iako nema ništa loše u tome, ipak ostavite vrećicu čaja duže u vrućoj vodi jer će otpustiti više okusa i prehrambenih prednosti. To savjetujem osobito ako koristite vrećice čaja umjesto svježih ili sušenih biljaka - kaže McBride i dodaje da je to zbog načina skladištenja čaja koji se sprema u vrećice.

- Kada zgnječite bilje kako biste oblikovali male komadiće koji idu u vrećice, povećavate njihovu površinu i više ih izlažete kisiku, što može otupiti njihov okus - objašnjava McBride, koja već gotovo tri desetljeća nadahnjuje ljude da koriste bilje u svakodnevnom životu za kuhanje, vrtlarstvo, njegu kože, smanjenje stresa i preventivno zdravlje.

U razgovoru za MindBodyGreen, pojasnila je koliko bismo zapravo trebali držati biljke u vodi za odličan čaj.

- Ovisno o vrsti čaja ("pravi čajevi" poput crnog, zelenog i olonga imaju svoje jedinstveno vrijeme koje je optimalno za najbolju kvalitetu), većinu drugih biljaka i biljnih mješavina ostavite 15 minuta u vrućoj vodi. To je dovoljno vremena da se otpuste polifenoli bogati antioksidansima, biljnim spojevima koji biljne čajeve čine tako zdravima - kaže McBride.

Napravite sami svoj pokus: u dvije identične šalice stavite malo "chai rooibosa" i prelijte vrućom vodom. U jednoj neka rooibos bude 2 minute, a u drugoj 15. Razliku između brzog uranjanja i onog duljeg odmah ćete uočiti. U drugoj šalici će boja biti tamnija, a miris čak nešto prigušeniji. Hlapljivi spojevi obično su prvi koji blijede u zraku. Zbog toga će okus u drugoj šalici biti bogatiji i puniji, s više različitih okusa kako ga duže pijete, za razliku od dvominutnog koji će imati jednak okus.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

McBride je podijelila i nekoliko trikova za savršenu šalicu biljnog čaja:

✔ Ne postoji jedinstvena metoda za zagrijavanje vode, svaka vrsta čaja ima koristi od različite temperature. Ali općenito, biljni čajevi imaju najviše blagodati od kipuće vode, dok zeleni i bijeli čajevi vole malo nižu temperaturu.

✔ Bilo da koristite vrećice čaja ili listove čaja, obavezno poklopite posudu jer će zadržati više korisnih spojeva. Ispočetka će možda trebati prilagoditi količinu, ako koristite listiće čaja. McBride preporučuje da počnete s 1 žličicom na 1 šalicu vode, a kasnije povećavate količinu koliko vam odgovara.

✔ Ostavite da odstoji 15 minuta - bez varanja. Zapamtite: neke stvari vrijedi čekati u životu. Dok čekate pripremite mjesto gdje ćete uživati u šalici čaja. Ako pijete čaj za opuštanje i uklanjanje stresa (npr. matičnjak, lavanda, kamilica), ili kako biste umirili želudac (đumbir), stavite neke jastuke na kauč, pripremite knjigu ili bilježnicu i olovku ako pišete dnevnik, upalite opuštajuću muziku...

✔ Nakon 15 minuta izvadite vrećicu čaja, nemojte miješati i nemojte cijediti vrećicu jer će to osloboditi tanine (gorke spojeve čaja), što će ga učiniti previše gorkim. Ako ste stavili listiće, procijedite.

✔ Nemojte koristiti plastiku, jer će se tanini zalijepiti na stranice šalice. Nemojte koristiti ni metal, osim ako ne želite da vaš čaj ima metalni okus. Mnogi ljudi misle da biste trebali koristiti keramiku, ali čak ni to nije savršeno jer je porozno, pa će se čaj prebrzo ohladiti. Najbolja šalica je porculan. Porculanska šalica održat će vaš čaj ukusnim i zapravo je bila način na koji se čaj posluživao kada je prvi put došao iz Kine.

✔ Ako tako volite dodajte malo zaslađivača, meda, kap mlijeka ili neke dodatne začine (cimet, kurkumu) kako bi vaša šalica čaja bila još ukusnija.

Linker
19. travanj 2024 04:22