Magnezij, a pogotovo u stresnim situacijama, povoljno utječe na organizam te općenito na živčani sustav
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
najčešći simptomi

Znate li prepoznati nedostatak magnezija? Ovi ozbiljni znakovi će vam to jasno reći

25. veljača 2021.
Nedostatak magnezija vodi do pojačane upale u cijelom tijelu koja pogađa krvne žile, srce i crijeva

Manezij je ključan za proizvodnju energije, za svaki organ u tijelu, za mišiće, kosti, krvne žile, živce... Recimo ono najistaknutije; podržava sintezu proteina i jača mišiće, čini kosti jačima i sprečava osteoporozu, sudjeluje u održavanju poželjnih vrijednosti masnoća i krvnog tlaka, pridonosi stvaranju serotonina, neurotransmitera ključnog za opuštanje i dobro raspoloženje, podiže kvalitetu sna. Magnezij je, naime, indirektna sirovina za hormon melatonin koji omogućuje dubok, okrepljujući san. Manjak magnezija ometat će duboku fazu sna. Treba li naglasiti koliko je dobar san važan za ukupno zdravlje, pa i za otpornost organizma? Magnezij je iznimno važan za sprečavanje pojave upalnih stanja u organizmu, jer ona su povezana s mnogim teškim kroničnim bolestima kao što su artritis, dijabetes, srčane bolesti, Alzheimerova bolest.

Nedostatak magnezija vodi do pojačane upale u cijelom tijelu koja pogađa krvne žile, srce i crijeva, pokazuju istraživanja. Takvo stanje pojačava oksidativni stres i vodi razvoju kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnih organa. Smatra se da više od polovice stanovnika razvijenih zemalja prehranom unosi jedva dvije trećine preporučenih vrijednosti magnezija, a dnevno bismo trebali unijeti 375 miligrama.


Dobri prehrambeni izvori magnezija su:

 • zeleno lisnato povrće
 • mahunarke
 • sjemenke
 • integralne žitarice
 • orašasti plodovi

Ne smijemo zaboraviti ni na prirodnu mineralnu vodu bogatu magnezijem.


I dok često govorimo o važnostima magnezija, trebamo znati prepoznati i njegov nedostatak.


Trzanje i grčevi u mišićima

Svi smo barem jednom doživjeli bolove i grčeve u mišićima, a jedan od najčešćih razloga njihova nastanka upravo je nedostatak magnezija. Zbog pojačanog znojenja tijelo gubi velike količine ovog važnog minerala. Magnezij je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.


Tjeskoba

Magnezij, a pogotovo u stresnim situacijama, povoljno utječe na organizam te općenito na živčani sustav. Ako često osjećate tjeskobu, napetost i uznemirenost, lako je moguće da vam nedostaje baš ovaj mineral.


Osteoporoza

Na rizik dobivanja osteoporoze utječu brojni čimbenici. To uključuje dob, nedostatak vježbanja i slabo uzimanje vitamina D i K.

Zanimljivo je da je nedostatak magnezija također faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak može izravno oslabjeti kosti, ali također možete smanjiti razinu kalcija u krvi. Studije su također povezale slabu količinu magnezija s nižom mineralnom gustoćom kostiju.


Umor i slabost mišića

Umor, stanje koje karakterizira fizička ili mentalna iscrpljenost još je jedan simptom nedostatka magnezija. Imajte na umu da svatko postaje umoran s vremena na vrijeme. Međutim, težak ili dugoročni umor može biti znak zdravstvenog problema. Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov je uzrok nemoguće identificirati osim ako je popraćen drugim simptomima.

Drugi, specifičniji znak nedostatka magnezija je slabost mišića, odnosno miastenija gravis. Znanstvenici vjeruju da je slabost uzrokovana gubitkom kalija u mišićnim stanicama (stanje koje je povezano s nedostatkom magnezija).


Visoki krvni tlak

Jednostavno rečeno, nedostatak magnezija može povećati krvni tlak, što zauzvrat povećava rizik od bolesti srca. Magnezij srcu šalje signal da otpusti kemikalije koje opuštaju i šire krvne žile. Tako krv bolje cirkulira i krvni tlak pada.


Nepravilni otkucaji srca

Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezija je srčana aritmija ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su, u većini slučajeva, blagi, a često nema nikakvih simptoma. Međutim, kod nekih može izazvati palpitacije, odnosno stanku između otkucaja srca.

Drugi mogući simptomi uključuju ošamućenost, otežano disanje, bol u prsima ili nesvjesticu. Pokazano je kako su neki bolesnici s kongestivnim zatajenjem srca i aritmijom imali niže razine magnezija nego zdravi ljudi.


Ostali simptomi nedostatka magnezija:

 • migrena
 • glavobolja
 • gubitak apetita
 • nesanica
 • promjena boje noktiju
 • česte mučnine
Teme
Linker
01. prosinac 2021 10:17