Odgovorite na deset pitanja i doznajte trebate li promijeniti neke svoje navike
 Getty Images
zdravlje

Znate li kako kruh utječe na razine krvnog tlaka i šećera? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

01. srpanj 2020.
Odgovarajući na deset pitanja iz našeg kviza provjerite svoje znanje o temeljnoj namirnici naše civilizacije. Neki će vas odgovori možda i iznenaditi

Većina nas jede ga svaki dan, mnogi i u pretjeranim količinama. No, kruh kakav jedemo danas uvelike se razlikuje od onog koji su jele prethodne generacije. Znate li odabrati najbolju vrstu kruha i znate li što unosite u organizam jedući kruh, provjerite u kvizu. Sve što vam treba jesu komad papira i olovka. Zapišite odgovore za koje mislite da su točni, a na kraju pogledajte jeste li i koliko znali o kruhu i njegovu utjecaju na naš organizam.

1. Svaki crni kruh napravljen je od cjelovitog brašna.

a) Da
b) Ne

2. Na kojem će se mjestu kruh bolje održati svježim?

a) U kuhinjskom ormariću
b) U hladnjaku

3. Prevelika konzumacija kruha može utjecati na povećanje razine krvnog tlaka.

a) Da
b) Ne

4. "Obogaćeni" kruh zdraviji je od cjelovitog.

a) Da
b) Ne

5. Što ćete učiniti nađete li plijesan na šniti kruha?

a) Baciti tu šnitu
b) Baciti cijelu štrucu
c) Samo otkinuti pljesnivi dio

6. Koje su zdravstvene dobrobiti konzumacije cjelovitog zrnja?

a) Sprečava migrene
b) Smanjuje vjerojatnost za srčane bolesti
c) Prevenira akne

7. Koji tip kruha najmanje utječe na porast razine šećera u krvi?

a) Raženi kruh od cjelovitog zrnja
b) Kruh od cjelovite pšenice
c) Kruh od kiselog tijesta

8. Od kojeg se brašna najčešće priprema bezglutenski kruh?

a) Od krumpirova brašna
b) Od rižinog brašna
c) Od obje navedene vrste brašna

9. Jedenje kruha od cjelovitog brašna može pomoći u održavanju zdrave težine.

a) Da
b) Ne

10. Koliko bi grama vlakana trebala imati šnita kruha od cjelovitog zrnja žitarica?

a) Tri
b) Pet
c) Sedam


Objašnjenja:

1. Točan odgovor: Ne
Melasa ili drugi dodaci mogu kruhu dati tamnu boju, zato uvijek pročitajte popis sastojaka. Pojam 'cjelovito' uvijek bi se trebao naći prije imena žitarice, primjerice 'brašno cjelovitog zrna pšenice' ili 'brašno cjelovitog zrna zobi'. I trebalo bi biti na prvom mjestu na popisu sastojaka. Ne dajte se zavarati etiketama poput '100% pšenica', 'sedam žitarica', 'više žitarica' itd. Takav kruh obično nije napravljen od cjelovitog zrnja.

2. Točan odgovor: U kuhinjskom ormariću
Čuvate li ga u hladnjaku, kruh će se prije osušiti. Kruh kupljen u trgovini ostat će svjež (ili upotrebljiv) dva do četiri dana čuvate li ga u ormariću ili na kuhinjskom šanku. Kruh s manje konzervansa ostat će svjež jedan do tri dana. Želite li kruh sačuvati dulje vrijeme, stavite ga u zamrzivač gdje ga možete čuvati dva do tri mjeseca.

3. Točan odgovor: Da
Jedete li tost ujutro, sendvič za ručak i pecivo za večeru, niste se samo napunili ugljikohidratima, nego ste ujedno pojeli i puno soli. U zapadnim zemljama jede se previše soli, a kad se govori o njenim izvorima, kruh i pecivo su broj jedan. Čak iznad čipsa i druge junk hrane.
Zadržite li se na šniti ili dvije kruha dnevno, nećete pretjerati sa solju. Jedna šnita kruha sadrži prosječno 147 mg natrija, a za normalno funkcioniranje organizma dovoljno je već 500 mg natrija na dan. Dakle, to ste dosegnuli već s tri-četiri šnite kruha, a da niste pojeli ništa drugo. Previše soli povećava razinu krvnog tlaka, što pak povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

4. Točan odgovor: Ne
Izraz "obogaćen" odnosi se uglavnom na bijeli kruh ili na druge krušne proizvode od rafiniranog brašna. Rafiniranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled kruha i produljuje se njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rafinirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B vitamina. Riječ "obogaćen" u tom slučaju znači samo to da su B vitamini i željezo ponovo dodani nakon procesa rafiniranja. Ali, vlakna se ne mogu naknadno dodati. A kruh od cjelovitog zrnja sadrži vlakna, prema tome, bolji je prehrambeni izbor.

5. Točan odgovor: Baciti cijelu štrucu
Ako ste vidjeli zelenkastu ili crnkastu mrlju na komadu kruha, riješite se cijele te štruce. Nemojte baciti samo pljesnivi dio i misliti da je ostatak kruha u redu, jer plijesan se može proširiti i po drugim dijelovima štruce. Više se različitih vrsta plijesni može naseliti na kruhu. Plavkasto-sivkasto-zelenkasta pahuljasta plijesan ista je gljivica koja može proizvesti penicilin.

6. Točan odgovor: Smanjuje vjerojatnost za srčane bolesti
Zamijenite li rafinirane žitarice cjelovitima, pomoći ćete snižavanju razine kolesterola te sniziti rizik od razvoja srčanih bolesti. Hranjive tvari iz cjelovitog zrnja žitarica pomažu organizmu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i održavaju imunosni sustav zdravim.

7. Točan odgovor: Raženi kruh od cjelovitog zrnja
Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i kruh. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi kruh od cjelovitog zrnja najbolji je izbor. Održat će vas sitima dulje nego druge vrste kruha, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. Ta je činjenica važna za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte kruhove gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja, kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi.

8. Točan odgovor: Od obje navedene vrste brašna
Gluten je protein koji sadrže pšenica, ječam i raž. Ljudi koji ga ne podnose moraju izbjegavati kruh i ostale namirnice s tim vrstama brašna.
Mnogi bezglutenski kruhovi pripremljeni su od brašna bijele ili smeđe riže te od škrobnih biljaka kao što su krumpir, amarant i tapioka. Hraniti se bezglutenski može biti vrlo teško, jer taj protein sadrži najveći dio industrijskih namirnica, ali i neki vitaminski dodaci prehrani, pa i balzami za usne.

9. Točan odgovor: Da
Vlakna iz kruha od cjelovitih žitarica održavaju vas dulje sitima i tako pomažu u održavanju primjerene težine. Ali to ne znači da možete pojesti takvog kruha koliko god želite - namjeravate li smršavjeti, vježbajte više, jedite manje i pritom birajte zdravu hranu.
Vodite se time da u jednom serviranju ne bude više od nevelikih 16 grama kruha od cjelovitog zrnja žitarica. Kruh koji sadrži više cjelovitog brašna teži je.

10. Točan odgovor: Tri
Prava mjera za šnitu cjelozrnatog kruha su tri grama vlakana. Ako kruh ima uvećani udio vlakana, možda ne potječu od cjelovitog zrnja, nego od dodanih sladila.

Teme
Linker
22. listopad 2021 11:47