Ukoliko želite postići terapeutski efekt pojedinih čajeva, treba ih piti u većim dozama nego što je navedeno na deklaracijama.
 Foto: iStock
Tko je za šalicu?

Znate li kako birati i piti čajeve? Vrijeme je da i to naučimo!

Čajevi obiluju mnoštvom aktivnih ljekovitih supstanci kao što su alkaloidi, glikozidi, gorke tvari, tanini… Treba ih pažljivo kombinirati, a kod kupnje radije birati one koji su iz organskog uzgoja jer nisu tretirani raznim pesticidima, herbicidima, umjetnim gnojivima.

Iako za šalicom čaja mnogi posežu kad ih uhvati prehlada, čaj je mnogo više od običnog toplog napitka kojim ćemo ublažiti grlobolju. Kod nas je čaj uvriježen naziv za sve vrste biljnih napitaka, no među njima postoje velike razlike. Naime, naziv čaj preuzeli smo od Engleza koji ritualno ispijaju jaki, kavi sličan čaj. Ovaj čaj se dobiva iz lišća grmolike biljke Camellie Sinensis koja se uzgaja u istočnim zemljama i od koje različitim fazama fermentacije nastaju četiri vrste čaja: bijeli, zeleni, crni i oolong čaj, koji sadrže određeni postotak kofeina. Taj u većini zemalja preuzeti izraz koristi se i kod nas bez obzira radi li se o zelenom čaju ili biljnim infuzijama.

Biljni čajevi koji su najomiljeniji poput kamilice, mente, kadulje, lipe, su zapravo biljne infuzije odnosno dekokti ili macerati određenih biljnih dijelova ili cijele biljke, a koje ne potječu iz grma camellie i ne sadrže kofein.

I jedni i drugi su vrlo ljekoviti i imaju pozitivno djelovanje na cijeli organizam pa se piju i u zdravstvene svrhe ali i zbog samog gušta.

Ljekovite supstance

Čajevi obiluju mnoštvom aktivnih ljekovitih supstanci kao što su: alkaloidi, glikozidi, gorke tvari, tanini… Svaka biljka ima svoje specifičnosti i ljekovitosti te se u nekim slučajevima koristiti samo jedna biljka dok se kod nekih zdravstvenih problema treba kombinirati više biljaka koje će tek u sinergijskom djelovanju jedna s drugom dati traženo djelovanje. U tomu je i glavna razlika od djelovanja klasičnih lijekova. Nekoliko stotina spojeva unutar jedne biljke ili mješavine zajedno ostvaruju farmakološki učinak.

U narodu je uvriježena izreka da svaka biljka sliči bojom ili oblikom na organ na koji djeluje. To je istina, tako da se često koristi bilje kojim ne djelujemo izravno na problem već da bi ga riješili moramo djelovati na drugi organski sustav.

Problem s alergijama, na primjer, nećemo rješavati simptomatski dajući samo infuze ili macerate za umirenje kašlja. Moramo očistiti jetru da joj pomognemo izbaciti toksine koji iritiraju naš imunološki sustav i čine ga preosjetljivim na alergene na koje inače ne bi trebao reagirati, ističu fitoaromaterapeuti.

Foto: iStock
Prije nego odlučite posegnuti za nekim od čajeva, informirajte se na što djeluje.

Kako ih kombinirati

Da bi čajevi djelovali efikasno i u potpunosti, u organizmu treba stvoriti preduvjete. Ukoliko se pije medvjetka (uvin čaj) koja je izuzetno djelotvorna kod nekih urinarnih infekcija obavezno se uz čaj treba popiti i pola male žličice sode bikarbone jer medvjetka svoju snagu dokazuje tek u lužnatom okruženju.

Također, ukoliko se želi postići terapeutski efekt pojedinih čajeva treba piti puno veće doze nego one koje navodi proizvođač na deklaracijama.


Vrlo je važno znati!

  • Za pravilno kombiniranje čajeva te paralelnu upotrebu čajeva s nekim lijekovima ili drugim farmaceutskim pripravcima zaista je potrebno dublje poznavanje i farmakokinetike i farmakodinamike. Najbolji primjer je konzumiranja nama tako mile i "bezopasne" kamilice, koja, ukoliko se kombinira sa nekim antikougalansima, može izazvati unutarnje krvarenje.
  • Isto tako i upotreba gospine trave u slučaju da pijete određene lijekove može biti opasna jer ubrzava eliminaciju lijeka iz organizma i zapravo u potpunosti mijenja funkciju lijeka.
  • Poznati su slučajevi da žena ostane trudne jer je istovremeno s anti-beby pilulama koristila i Gospinu travu. Također se u nekim slučajevima ne smiju kombinirati ni različiti čajevi jer mogu poništiti međusobno djelovanje. Tako se na primjer ne smije zajedno piti čaj gloga koji uz ostalo djeluje na snižavanje krvnog tlaka i crni čaj koji zbog visokog udjela kofeina radi upravo suprotno - diže tlak.
  • Dobar primjer, a česta pogreška kod neupućenih je i pijenje čaja brusnice i medvjetke, gdje i jedna i druga biljka djeluju jako dobro kod upale mokraćnog mjehura, ali se ne preporučuje piti ih zajedno jer međusobno poništavaju djelovanje.

Top 10 ljekovitih biljaka:

Stolisnik: izuzetno ljekovita biljka korisna kod raznih želučanih i crijevnih problema, menstrualnih i drugih hormonalnih problema, upalnih bolesti kože....

Matičnjak: ljekovita biljka jako lijepog mirisa i okusa djeluje umirujuće i opuštajuće, dobra biljka izbora kod depresije, nesanice, napetosti, ali isto tako i kod želučanih problema, nadutosti...

Kopriva: vrlo rasprostranjena ljekovita biljka od koje se koristi i korijen i list, blagi diuretik, a indicirana kod svih stanja kada je potrebno čistiti organizam, kod reumatoidnog artritisa, problema s prostatom, urinarnih infekcija...

Kadulja: česta stanovnica priobalnog područja jako ljekovita biljka dobra u menopauzi, kod menstrualnih problema, probavnog sustava, pretjeranog znojenja...

Kamilica: nezamjenjiva biljka u svakom kućanstvu, blago smiruje, dobra je i kod probavnih tegoba, smiruje upaljenu kožu, nadražene oči....

Poljska preslica: korisna kod osteoporeze, krhke i lomljive kose i nokata, raznih edematoznih stanja...

Gospina trava: izuzetno dobra kod depresivnih stanja, virusnih infekcija, njege kože....

Čičak biljka: izuzetno dobra kada trebamo čistiti organizam, kada trebamo djelovati na gram pozitivne bakterije, dobar je koleretik...

Menta: je još jedna biljka koja se često nalazi u svakom domaćinstvu, a korisna je kod mučnine, nadutosti loše probave, a ima i umirujuće djelovanje.

Glog: jako dobro djeluje na srce, tahikardiju, hipertenziju, umiruje...

Što je sve zdravo u čaju

  • Alkaloidi - u malim količinama djeluju na brojne procese u organizmu posebno na srednji i vegetativni živčani sustav, gastrointestinalni sustav, bubrege, srce.
  • Glikozidi - pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav.
  • Gorke tvari - izazivaju lučenje probavnih sokova.
  • Tanini - djeluju protiv proljeva, antidiuretički te protektivno na kardiovaskularni sustav.
  • Gume - povoljno djeluju na gastrointestinalni sustav, biljne ljepljive sluzi imaju snažnu moć upijanja pa služe kao laksativi.
  • Organske kiseline - kao što su limunska, vinska i oksalna ublažavaju crijevne tegobe.
  • Enzimi - pospješuju probavu ugljikohidrata i proteina.
  • Vitamini - reguliraju mnoge fiziološke procese.
  • Minerali - neophodni su za normalan rast, razvoj i funkcioniranje organizma.
  • Antioksidansi - imaju protektivno djelovanje na sve stanice u tijelu.

Na što djeluju

Biljne infuze, dekokti ili macerati imaju višestruko pozitivno djelovanje na različite organe:

Na jetru i žuč izuzetno blagotvorno djeluju gorki dekokti čička, maslačka, artičoke, koji čiste i obnavljaju stanice jetra hepatocite, potiču jetru na bolji rad i bolje izlučivanje žuči te na taj način pomažu probavi. Indirektno ublažavaju alergije, čiste kožu, smanjuju pretilost i celulit.

Kod dišnih infekcija i plućnih problema koriste se infuzi, dekokti i macerati bijelog i crnog sljeza, timijana, majčine dušice, islandskog lišaja, sjemenke komorača, anisa jer pomažu u razbijanju i izbacivanju sluzi, umiruju kašalj i obnavljaju oštećenu sluznicu.

Biljke koje djeluju na mokraćni sustav i bubrege poput medvjetke, lista breze, lista koprive, lista borovnice, korijena čička imaju ciljano antibakterijsko djelovanje, djeluju dijuretički te čiste i potiču regeneraciju bubrega.

Kod problema s gastrointestinalnim sustavom - protiv mučnine, povraćanja, nadutosti, proljeva, zatvora i bolova - koristi se široki dijapazon biljaka poput sladića, sjemenki lana, stolisnika, matičnjaka, mažurana, komorača, mente koje imaju protuupalno, protektivno, spazmolitično i umirujuće djelovanje.

Kod problema s hormonalnim disbalansom, neredovitih menstruacija, amenoreje, dismenoreje, policističnih jajnika, menopauzalnih tegoba vrlo se korisnom pokazala primjena vrkute, marulje, kadulje, anisa, komorača. One na vrlo blag, ali učinkovit način pomažu pri uspostavljanju hormonalne ravnoteže i indirektno djeluju i na druge popratne simptome poput nečiste i aknaste kože, nervoze, valunga.

Kod problema sa kardiovaskularnim sustavom koriste se biljke poput imele, gloga, matičnjaka...

Za smanjenje napetosti i stresa učinkovite su biljke poput pasiflore, matičnjaka, kamilice, lavande koje će umiriti nervni sustav i dovesti u stanje opuštenosti.

1 šalica šipkovih bobica
1/2 šalice pirea od buče
6 žlica sojinog mlijeka
javorov sirup
2,5 šalice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

  1. Očistite buču te njezine komade zapecite u pećnici (20 minuta). Izgulite koru i smiksajte omekšalo meso u blenderu.
  2. U zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i pire od buče, dodajte mlijeko i javorov sirup, pa polagano umiješajte zobene pahuljice i bobice šipka.
  3. Smjesu utisnite u protvan koji ste prekrili papirom za pečenje. Poravnajte i pecite 10 minuta na 250 ° C.
  4. Pustite da se ohladi i razrežite na manje dijelove. Umotajte u šarene ubruse ili masni papir te pospremite u omiljenu kutiju.

Linker
06. ožujak 2024 10:49