FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
reagirajte na vrijeme

Znate li da se bolni zglobovi kod osteoartritisa danas mogu uspješno liječiti - kako prepoznati simptome?

Dobra vijest je da postoji lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Čak polovica osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, jedne od najčešćih koštano-mišićnih bolesti razvijenog svijeta, koja smanjuje mobilnost, dramatično narušava kvalitetu života i produktivnost te povećava upotrebu zdravstvenih i socijalnih usluga. Osteoartritis je, pojednostavljeno, bolest pohabane hrskavice zgloba, najčešće koljena, šake, kukova i kralježnice, iako može zahvatiti bilo koji zglob na tijelu. Bolovi, oticanje, zvučne senzacije nalik škripanju te zakočenost i otežana pokretljivost simptomi su koji ukazuju na ovu bolest.


Bol nije dio starenja

Naime, unatoč tome što im je kvaliteta života dramatično narušena, mnogi oboljeli se ne liječe učinkovito ili se uopće ne liječe uvjereni da je bol u zglobovima prirodna posljedica starenja.

- Mnogi bolesnici toleriraju bol jer se smatra da su bol i onesposobljenost neizbježne posljedice starenja te često zajedno sa zdravstvenim djelatnicima pasivno čekaju konačnu ireverzibilnu fazu osteoartritisa, zamjenu bolesnog zgloba endoprotezom - naglašeno je među ostalim na simpoziju "Osteoartritis - ozbiljna bolest i sve veći javnozdravstveni problem", koji je okupio vodeće domaće stručnjake iz područja reumatologije, a održan je u sklopu nedavnog 9. kongresa Hrvatskog društva za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Važnost rane dijagnoze

- S liječenjem osteoartritisa važno je početi u ranoj fazi jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti. Dobra je vijest da se ranom dijagnozom bolest jednostavnije i učinkovitije liječi - naglasili su stručnjaci i istaknuli da se kontinuirano ulažu ogromni napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova koji će potencijalno usporiti progresiju bolesti i unaprijediti postojeće terapijske mogućnosti za liječenje osteoartritisa. Znanstvena istraživanja pokazuju da je velika prepreka pronalasku lijeka protiv osteoartritisa to što ova bolest ima i brojne podtipove. No, nova saznanja proizašla iz novih istraživanja pomoći će predvidjeti tijek bolesti i definirati potencijalno učinkovite terapijske metode kod pacijenata s visokim rizikom za napredovanje bolesti.


Čimbenici rizika

Simptomi osteoartritisa razvijaju se postupno tijekom 10 do 15 godina, a prvi znakovi bolesti javljaju se u dobi od 55 godina pa i ranije. Osim dobi, čimbenici rizika su i ozljede zglobova, pretilost i oslabljena funkcija mišića. Stručnjaci naglašavaju da su kretanje i regulacija tjelesne težine nužni za zdravlje i vitalnost u starijoj dobi. Terapija u ranoj fazi osteoartritisa su, prema smjernicama Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO), lijekovi poput kristaličnog glukozaminsulfata koji, osim što djeluje kao analgetik, može usporiti napredovanje bolesti. ESCEO je još 2016. donio preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena također preporučuju kontinuiranu primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Novosti u liječenju

Liječenje osteoartritisa koljena značajno je unaprijeđeno pojavom kristaličnog glukozaminsulfata, koji djeluje analgetski, protuupalno i usporava pogoršanje bolesti te je jedini glukozamin registriran kao lijek. U istraživanjima je pokazao značajno poboljšanje i smanjio potrebu za ugradnjom totalne endoproteze. Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin, jedino je kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem. Lijek je dostupan u svim ljekarnama bez recepta, ali prije upotrebe svakako se treba konzultirati s liječnikom.


image
FOTOGRAFIJE:


Smjernice za liječenje

Kliničke su studije dokazale da ovaj lijek suzbija bol. Zbog toga se smatra jedinim glukozaminom koji treba propisati u prvoj liniji liječenja osteoartritisa koljena. O usporavanju progresije bolesti svjedoče studije koje pokazuju da je kod bolesnika koji su u liječenju osteoartritisa koljena koristili kristalični glukozaminsulfat tijekom najmanje 12 mjeseci značajno smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57 posto. Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob. Za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te kirurško liječenje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Plaćeni oglas o lijeku



Izvori:

  • O. Bruyere et al. An updated algorithm recommendation for the management of knee osteoarthritis from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO). Seminars in Arthritis and Rheumatism; 49 (2019): 337-350
  • Bruyere O, Altman RD, Reginster J-Y. Efficacy and safety of glucosamine sulfate in the management of osteoarthritis: evidence from real-life setting trials and surveys. Seminars in Arthritis and Rheumatism; 2016; 45 (Suppl 4S): S12–S7
  • https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Arthryl-1500-mg-prasak-za-oralnu-otopinu/12720/

Linker
15. travanj 2024 09:15