Prije nego se zaletite kod svog ljekarnike morate znati kako vam za medicinski kanabis treba uputnica!
 Foto: iStock
Ne propustite

Znate li da je kanabis već stigao u ljekarne?

Sutra možete kupiti paket Jutarnji list + novi Doktor u kući za 10 kuna te doznati sve o kapsulama medicinskog kanabisa, kako pomaže kod zloćudnih bolesti i odgovore na mnoga druga pitanja

U hrvatske je ljekarne stigao dugo očekivani medicinski kanabis, koji će na preporuku liječnika specijalista moći kupiti oboljeli od multiple skleroze, raka, epilepsije i AIDS-a.
Koje su vrste kapsula medicinskog kanabisa, koji specijalisti mogu prepisati uzimanje, kako pomaže kod zloćudnih bolesti, koje je doziranje za pojedine bolesti, kako ublažava simptome kemoterapije, koje su jačine kapsula i koliko koštaju... Sve to i puno više o primjeni medicinskog kanabisa doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u četvrtak 7. srpnja.

Samo na recept

Prema smjernicama povjerenstva Ministarstva zdravlja, u Hrvatskoj je kanabis odobren za bolesnike s multiplom sklerozom da bi se ublažila tzv. neuropatska bol, smanjio mišićni spazam i omogućila bolja kontrola mokraćnog mjehura. Pripravak će se moći propisati bolesnicima sa zloćudnim bolestima da bi im se ublažila bol te nuspojave kemoterapije poput povraćanja i mučnina.
Neke probleme mogli bi kanabisom umanjiti i oboljeli od AIDS-a, a na listi onih kojima se može propisati taj proizvod je i dječji epileptički sindrom. Dakako, medicinski kanabis mora propisati liječnik primarne zdravstvene zaštite na temelju preporuke liječnika specijalista s točnom dozom, odnosno jačinom kapsule.

Zasad će recept biti privatni i s njim pacijent odlazi u ljekarnu, gdje se onda iz velikih pakiranja “odbrojava” doza za točno određenog bolesnika.


Valja naglasiti da je recept jednokratan, što znači da se s njim kapsule mogu podići samo za jednu, najviše jednomjesečnu terapiju.

Dvije jačine

“Bilo je predviđeno da se u ljekarnama rade pripravci, ali se od toga odustalo i zasad Imunološki zavod uvozi gotove kapsule u dvije jačine. U “nižoj jačini” ima 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a, upravo s njom počinje liječenje, a može se i nastaviti ako se postiže dobar terapijski učinak”, kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Dodaje da “viša jačina” sadrži 5 miligrama THC-a i 5 miligrama CBD-a, s tim da se prema preporukama povjerenstva terapija ne može početi s tako visokim dozama djelatne tvari u kapsuli, pa čak i kad se utvrdi da niža doza nema dovoljan učinak, nužno je barem 15 dana uzimati “slabije” kapsule.

U novom broju Doktora u kući pročitajte i sve o zaštiti od zaraze Zikom te otkrijte zašto jedemo više nego što nam zapravo treba.

Linker
18. travanj 2024 10:24