FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Znanstvenici otkrili moguće objašnjenje za blaže infekcije omikronom

U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom rjeđe izazivaju teške oblike bolesti

Znanstvenici su identificirali mogući uzrok zbog kojega je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osjetljiviji na imunosnu reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Njemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research.

- U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom rjeđe izazivaju teške oblike bolesti - kazao je Martin Michaelis iz Odjela za bioznanost pri Sveučilištu u Kentu, čiji je tim proveo ovo istraživanje u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu.

Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva spriječiti zaražene stanice da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imunosni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim stanicama.

Zaražene stanice proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove tvari služe kao glasnici koji, među ostalim, informiraju ostale stanice o prisutnosti virusa.


Delta

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala 'uspješnijom' od omikrona kada je posrijedi sposobnost stanica da blokiraju proizvodnju interferona. Interferon je važan za nespecifičan imunosni odgovor, odnosno za vrlo brzu i općenitiju reakciju imunosnog sustava u borbi protiv patogena.

Nespecifični imunosni odgovor treba razlikovati od specifičnog imunosnog odgovora kojemu je potrebno više vremena da se aktivira.

Specifičnim imunosnim odgovorom stvaraju se antitijela koja postoje da bi borila protiv određenog patogena.

Linker
29. studeni 2023 09:20