FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nova studija

Znanstvenici otkrili jednostavan trik da se rizik za razvoj tumora smanji za gotovo 50 posto

Ovo istraživanje je potvrdilo rezultate jednog prijašnjeg istraživanja koje je povezalo mršavljenje sa smanjenjem rizika za razvoj raka.

Kako još uvijek na vidiku nema lijeka za rak, ta će bolest i u narednim godinama predstavljati velik teret za društvo. Srećom, mnogi rizični faktori za nastanak raka su oni na koje možemo utjecati. Novo istraživanje je pokazalo da bi jedna navika mogla pomoći da se rizik od rasta prekanceroznih tvorbi smanji za gotovo polovicu i time smanji rizik za obolijevanje od raka.

Procjenjuje se da samo 30 posto rizika za obolijevanje od raka čine faktori na koje ne možemo utjecati. To nam ostavlja mnogo prostora da se sami zaštitimo od te opake bolesti. A sada, rezultati novog istraživanja pokazuju da bi gubitak suvišne tjelesne težine mogao imati veću ulogu u prevenciji raka nego što se prije mislilo.


Važnost održavanja zdrave tjelesne težine

Stopa pretilih osoba raste nevjerojatnom brzinom, a to izaziva zabrinutost zbog posljedica koje to može imati na druge bolesti povezane s debljinom. Povezanost između tjelesne težine i različitih vrsta raka je složena, ali i vrlo značajna. Iako je ta povezanost vrlo dobro dokumentirana istraživanjima, mali je broj studija prikazao kakav točno ima utjecaj promjena tjelesne težine. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu JNCI Cancer Spectrum sugerira da bi mršavljenje moglo donijeti vrlo obećavajuće smanjenje rizika za razvoj adenoma. Čini se da bi osobe s prekomjernom težinom koje smršave mogle smanjiti svoj rizik za razvoj kolorektalnog adenoma. Adenomi su bezopasne tvorbe koje se mogu razviti u tumor. Naime, postojanje adenoma povećava rizik osobe za razvoj kolorektalnog raka ili raka debelog crijeva koji karakteriziraju promjene u radu crijeva i bol u trbuhu. Također, treba naglasiti da adenomi koji su veći i koji stvaraju resičaste tvorbe imaju veću vjerojatnost da se u njima razvije rak.

Voditeljica studije dr. Kathryn Hughes Barry kaže da njihova studija pokazuje da bi izbjegavanje debljanja u odrasloj dobi moglo pomoći u smanjenju rizika osobe za razvoj prekanceroznih tvorbi koje se nazivaju kolorektalni adenom, a to može smanjiti rizik za razvoj kolorektalnog tumora.

- Na temelju našeg istraživanja, ne bismo preporučili mršavljenje za sve odrasle osobe, no rezultati upućuju na to da bi osobe s viškom kilograma mogle imati dobrobiti od gubitka tjelesne težine - smatra dr. Hughes Barry. Također, autori studije su uočili da bi debljanje u odrasloj dobi, od otprilike 3 kilograma u periodu od 5 godina moglo povećati rizik za razvoj adenoma. Rezultati studije su bili značajniji za muškarce nego za žene, no autori su svejedno upozorili na važnost održavanja zdrave tjelesne težine kroz cijelo odraslo doba za oba spola.

Inače, ovo istraživanje je potvrdilo rezultate jednog prijašnjeg istraživanja koje je povezalo mršavljenje sa smanjenjem rizika za razvoj raka. Naime, istraživanje provedeno 2019. na Oregon Health and Science Universityju pokazalo je da su pretile osobe koje su izgubile 20 posto tjelesne težine nakon kirurškog uklanjanja debljine imale 50 posto manji rizik za razvoj raka. A tu treba dodati i upozorenje Fundacije za istraživanje raka dojke: - Značajnije debljanje u ranoj fazi odrasle dobi može gotovo udvostručiti nečiji rizik za razvoj raka dojke nakon menopauze.

Linker
25. travanj 2024 08:13