Što sve može biti razlog za neugodan svrbež
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
stalno se češete

Znak bolesti ili? Svrbež kao simptom nikada nemojte ignorirati, osobito ako traje određeno vrijeme

Obično je krivac za svrbež suhoća kože, ali to nije jedini uzrok

Potrebu da se što hitnije počešete kada vas negdje zasvrbi teško se može usporediti s bilo čim, osobito kada to mjesto nije lako dohvatiti. Osim toga, čini li vam se nekada da vas koža to više svrbi što se više češete?

Uobičajeno je za svrbljivost kriva suha koža. Suhoću kože pojačavaju, primjerice, hladnoća i vjetar ili starenje, jer se s godinama mijenjaju razine hormona, zbog čega koža postaje tanja i gubi vlagu. U takvim slučajevima odgovarajuća njega i redovito vlaženje kože odabranim sredstvima pomažu u ublažavanju suhoće, a time i svrbeža.

U nekim drugim slučajevima, svrbež kože može upućivati na nedijagnosticirano medicinsko stanje koje zahtijeva liječničku pažnju ili može biti reakcija na neke lijekove. U svakom slučaju, svrbež kao simptom nikada nemojte ignorirati, osobito ako traje određeno vrijeme.


Što otežava stanje kod suhe kože

Suha koža je, rekli smo, najčešći krivac za svrbež. Možda nekim odabirima i sami pridonosite tom stanju. Pogledajte što može pojačati suhoću kožu i što možete napraviti da to spriječite.

* Zrak vanjski i unutrašnji: Pad temperature i vlažnosti zraka može pojačati suhoću kože, a pretjerano grijanje zatvorenih prostora može potaknuti gubljenje još više vode.

Savjet: Kako biste pomogli vratiti koži vlagu, koristite kod kuće ovlaživač zraka.

* Vrući tuš: Topla, pa i pretopla voda, privremeno će umiriti kožu, ali i pridonijeti bržem isušivanju kože.

Savjet: Tuširajte se kratko mlakom vodom, nikako ne vrućom.

* Pogrešan sapun: Neki sapuni su agresivni i oduzimaju koži svu prirodnu vlagu.

Savjet: Pažljivo čitajte deklaracije proizvoda i birajte one koji su blagi, bez mirisa te koji vlaže i čiste kožu.

* Grubo trljanje ručnikom: Možda potiče cirkulaciju, ali grubim trljanjem kože ručnikom nakon tuširanja možete oštetiti zaštitni sloj kože i pojačati suhoću.

Savjet: Nakon tuširanja vodu uklonite s kože blago tapkajući mekanim ručnikom, bez trljanja.

* Pogrešan hidratantni proizvod: Upotrijebite hidratantnu kremu ili mlijeko nakon tuširanja, ali mudro ih birajte. Izbjegavajte proizvode koji sadrže mirise, jer mogu isušivati kožu.

Savjet: Odaberite hidratantni proizvod bez mirisa koji sadrži ceramide, molekule koje zadržavaju vodu u koži i tako pomažu obnavljanju kožne barijere.

* Pogrešan deterdžent za rublje: Mirisi dodani deterdžentima za rublje i omekšivačima mogu iritirati suhu kožu.

Savjet: Potražite proizvode namijenjene osjetljivoj koži.


Kako prepoznati uzrok svrbeža

Neki simptomi mogu ukazivati na razlog zbog kojeg vas koža svrbi.

* Suha koža: Imate osjećaj suhoće kože, i na dodir je suha i hrapava, svrbi vas, osjetljiva je. Hidratacija ublažava simptome, ali olakšanje je samo privremeno.

* Reakcija na lijekove: Ako ste počeli uzimati novi lijek, obratite pažnju na pojavu svrbeža, moguće po cijelom tijelu. Istodobno se može pojaviti kožni osip.

* Ekcemi

Svrbež će vjerojatno biti koncentriran na jedan dio kože, na kojem se mogu pojaviti crvenilo, otekline, plikovi.

* Simptom neke osnovne bolesti

Ako je svrbež simptom moguće teže bolesti, onda obično zahvaća cijelo tijelo, a na koži uobičajeno nema promjena.

Različita stanja mogu uzrokovati takav svrbež, primjerice, bolesti jetre, zatajenje bubrega, anemija zbog nedostatka željeza, problemi sa štitnjačom, nekada leukemija i limfomi. U takvom slučaju treba se obratiti liječniku.

Općenito, ako ste poduzeli korake za ublažavanje svrbeža koji uključuju prilagođenu njegu kože, a poboljšanja nema, svrbež vas ometa u dnevnim aktivnostima ili vam remeti san, svakako se obratite dermatologu koji će utvrditi razlog takvom stanju, savjetuje dermatologinja Shilpi Khetarpal iz bolnice Cleveland Clinic.

Linker
13. ožujak 2024 16:03