ZNAČENJE BOJA

Rumeni obrazi podrazumijevaju i zdravlje, a crvenilo može biti znak sviđanja, budući da su tada potraga za hranom i partnerom bili glavni elementi preživljavanja...

Značenje boja

ZNANOST JE NAPOKON otkrila zašto dječaci vole plavo, a djevojčice roza i crveno.

Pokazalo se, naime, da roditelji koji odijevaju djevojčice u roza, a dječake u plavo možda ipak ne slijede samo tradiciju, već duboko usađen evolucijski instinkt.

"Objašnjenje seže u daleku prošlost dok su ljudi živjeli kao lovci i skupljači hrane. Žene su skupljale zrelo, crveno voće i tako razvile naklonost prema crvenoj, dok su muškarci kao lovci bili naklonjeniji plavoj boji jer je plavo nebo ukazivalo na povoljne vremenske prilike za lov, a bistro plava ukazivala je i na čistu vodu", objašnjava dr. Anya Hurlbert, voditeljica istraživačkog tima.

Crvena boja kod žena je povezana i s emocionalnim stanjima, a povezivala se i s odabirom partnera. Rumeni obrazi podrazumijevaju i zdravlje, a crvenilo može biti znak sviđanja, budući da su tada potraga za hranom i partnerom bili glavni elementi preživljavanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle, dr. Hurlbert i Yazhu Ling sa suradnicima, u svom su istraživanju, objavljenom u časopisu Current Biology, obuhvatili 208 volontera u dobi od 20 do 26 godina, uglavnom Britanaca, ali u jednoj je grupi bilo i 37 Kineza. Pokazivali su im 250 različitih nijansi boja i tražili da odaberu omiljenu nijansu.

Žene su uglavnom birale crvene i ljubičaste nijanse, a muškarci plave. Kineski studenti bili su naklonjeniji crvenoj boji, no s obzirom na to da je u Kini crvena simbol sreće, istraživači su to objasnili utjecajem i određenih kulturoloških normi.

"Iako smo očekivali da ćemo naći razlike među spolovima, iznenadili smo se koliko su one velike", kaže dr. Anya Hurlbert. Dr. Ling kaže da će znanstveni tim nastojati dalje istražiti koje su od tih preferencija urođene kroz slična istraživanja na djeci i grupama različite dobi. Upitana da kaže koja je njezina omiljena boja, odgovorila je očekivano - blijedoružičasta.

Značenje boja

Linker
11. travanj 2024 11:27