'Prvo seksualno iskustvo bilo je dosta traumatično.'
 Foto: marvin meyer/unsplash
Užasna bol

Život s vaginizmom: 'Nisam mogla staviti tampon, a kamoli se poseksati'

'Govorili su mi da se samo trebam opustiti, da popijem malo alkohola, a čak su mi savjetovali da si u vaginu, tijekom menstruacije, umetnem najtanju svijeću...'

Vaginizam je nevoljna kontrakcija mišićnog zida vagine koja onemogućava penetraciju tijekom seksualnog odnosa. No, događa se i kod umetanja tampona, na ginekološkom pregledu, pa i kod pokušaja penetracije prstom.

Život s ovim medicinskim stanjem opisala je Amerikanka Shelby Hadden (25) koja je otkrila da ima vaginizam s 14 godina kada je dobila prvu menstruaciju.

- Nisam mogla umetnuti tampon i tada sam shvatila da nešto nije u redu. Imala sam osjećaj kao da ga pokušavam ugurati u rupu koja ne postoji, time si uzrokujući jaku, probadajuću bol.

Prvih nekoliko godina menstruacije, majka me je svakoga mjeseca poticala da koristim tampone. Stajala bi kraj kupaonice i davala mi upute, inzistirajući na tome da samo moram pronaći pravi kut. Gotovo da sam mogla čuti kako koluta očima dok viče: 'Stavi malo vazelina! Samo će ti uskliznuti!' No, znala sam da nikakva količina vazelina neće pomoći - govori Shelby.

Nitko mi nije znao pomoći

Kako su godine prolazile Shelby je, kaže, slušala sve sočne detalje o prvim seksualnim iskustvima svojih prijateljica. Činilo joj se kako svi idu prema naprijed, a da jedino ona stoji na mjestu, izolirana i usamljena sa svojom 'sramotnom' tajnom.

- U međuvremenu sam bila kod brojnih liječnika, ali nitko nije znao što mi je i kako to popraviti. Govorili su mi da se trebam opustiti, no to je vrlo teško kad znaš da te očekuje stravična bol. Neki su mi čak savjetovali da popijem alkohol kad s nekim želim biti intimna.

Jedan ginekolog mi je sugerirao da kupim najtanju svijeću i da si je umetnem tijekom menstruacije. Drugi mi je rekao da svaki dan radim Kegelove vježbe (od kojih su mi mišići bili još napetiji, a penetracija još teža).

Jednom mi je medicinska sestra držala raširena koljena jer je liječnici dosadilo što ih pokušavam stisnuti svaki put kad mi se približila sa spekulumom. Migoljila sam se, plakala i stiskala majčinu ruku. Što sam više doktora vidjela i tretmana isprobala, bila sam sve frustriranija jer nisam vidjela nikakve rezultate - prisjeća se.

Prvi seks

Dodaje da je na faksu doživjela napadaj panike jer si je u vaginu pokušala umetnuti svijeću. Plakala je, krvarila, bol je bila prevelika i po prvi put je, kaže, shvatila da joj budućnost neće izgledati onako kako ju je zamišljala.

- Nikada se neću poseksati. Nikada se neću zaljubiti. Nikada se neću udati i imati djecu. Mnogo toga ovisi o samo jednom dijelu tijela - rekla je. Stvari su se promijenila na bolje, kad je Shelby krenula kod fizikalne terapeutkinje koja je bila specijalizirana za bol u zdjelici. Odlazila je kod nje dva puta tjedno.

- Stavljala bi ruku u mene i rastezala me, a kod kuće sam rastezala vaginu stavljajući u nju dilatore - plastične, u obliku penisa i različitih dimenzija. Nakon toga sam mogla koristiti tampone. Imala sam 21 godinu - govori. Dodaje da je nastavila raditi vježbe te je bila spremna istražiti svoj seksualni potencijal.

- Sve mi je to bilo novo i uzbudljivo i htjela sam to učiniti na pravi način. Željela sam podijeliti taj dio ljudskog iskustva o kojemu govore brojne pjesme, knjige i filmovi. Bila sam dosta nesigurna jer sam još djevica. Kada žena dođe do određenih godina, a da se nije još seksala, pretpostavlja se da s njom nešto nije u redu ili da ju nitko ne smatra privlačnom. Grozno mi je to - kaže.

Shelby je bila spremna za seks, no to, dodaje, nije ispalo onako kako je zamišljala. Čim je počela penetracija, osjetila je, kaže, užasnu bol i rekla mu je da prestane. Gnjavio ju je mu da kaže zašto, i osjećala se kao da mu duguje objašnjenje.

- Trebalo mi je vremena da pronađem prave riječi te sam mu na kraju rekla za vaginizam. Počeo se smijati, a ja sam mu onako gola povjerila svoju najdublju, najprivatniju i najbolniju tajnu. Kada smo se obukli, rekao mi je da me više ne želi vidjeti. Biti odbijena zbog fizičke različitosti je užasno bolno, jer samo potvrđuje vlastite strahove da ste bezvrijedni i da vas nitko nikada neće voljeti - govori.

Nije sve izgubljeno

Nekoliko mjeseci kasnije, pronašla je fizikalnu terapeutkinju koja joj je pomogla da opusti mišiće i trenira ih na različite načine. Išla je i na terapiju kod seksologa, a svaki dan je vježbala s dilatorima. Konstantno je korigirala tijelo kako bi opustila bedra, mišiće stražnjice, trbušne mišiće, jer su oni izravno povezani s dnom zdjelice. Stezanje i opuštanje ovih mišića steže i opušta druge.

Shelby je danas, kaže, velikim dijelom izliječena. Više ne mora ići na terapije, i sve vježbe izvodi kod kuće. Seks više nije bolan te je sve manje dana kada joj je zaista teško.

O svom problemu snimila je i kratki filmić.

- Znam da i druge djevojke imaju ovaj problem i htjela sam im pokazati kako nisu same, kako pomoći ima i da nije sve izgubljeno - zaključila je.

Linker
26. travanj 2024 06:04