I hrkač i osoba koja s njim spava mogu zbog hrkanja izgubiti mnoge sate sna, a san je ključan za dnevni oporavak tijela i za potpuno funkcioniranje bioloških funkcija, kao što su dobro pamćenje i regulacija metabolizma.
 Getty Images
ozbiljan problem

Život s hrkačem ne samo da uzrokuje razdor u vezi, već donosi i ozbiljne probleme sa zdravljem

Znanost je dokazala koje zdravstvene rizike nosi život s hrkačem.

Svi koji dijele krevet ili sobu s osobom koja hrče znaju koliko to izazovno može biti, a posljedice koje hrkanje ostavlja na suspavača mogu biti i vrlo ozbiljne. Znanost je dokazala koje zdravstvene rizike nosi život s hrkačem.


Manjak sna

To je najočitija posljedica svakonoćnog “piljenja” u uho koja vodi i do ozbiljnih zdravstvenih problema. I hrkač i osoba koja s njim spava mogu zbog hrkanja izgubiti mnoge sate sna, a san je ključan za dnevni oporavak tijela i za potpuno funkcioniranje bioloških funkcija, kao što su dobro pamćenje i regulacija metabolizma. Za kvalitetan život važno je kontinuirano dovoljno spavati. Partneri osoba s apnejom u snu skloni su buditi se tijekom noći gotovo jednak broj puta kao i oboljeli, onemogućujući time kompletiranje faza sna čime se oštećuju biološki mehanizmi uključeni u taj proces.

Nadalje, osoba koja ne spava i ne odmara se dovoljno, češće griješi, sporije razmišlja, manje je produktivna. Zbog neispavanosti vjerojatno je stalno živčana, što se može odraziti na vezu. Otkriveno je i da je manjak sna rizični faktor za anksioznost i depresivnost. Trajna neispavanost povećava i vjerojatnost za debljanje, ali i za srčani i moždani udar.


Problemi u vezi

Činjenica da vam partner hrčući ne dopušta spavati može s vremenom dobro nagristi vezu. Mnogi takvi parovi odluče spavati odvojeno, nakon što iskušaju čepiće za uši i slična pomagala koja ne daju dobre rezultate. Nije čudno da hrkanje postaje glavni razlog za loše raspoloženje hrkačevog partnera i primarna meta njegovog bijesa. Stalni sukobi oko hrkanja stvaraju negativnu kućnu atmosferu, a česte svađe prouzročit će stres, promjene u apetitu, a čak mogu i oslabiti imunosni sustav.


Oštećenje sluha

Studija kanadskog Queen's University u Ontariju nastojala je procijeniti učinak zvuka hrkanja i na hrkače i na njihove partnere. Izabrali su četiri para u dobi između 35 i 55 godina u kojima je jedan od partnera imao ozbiljnu apneju u snu. Zaključili su da posljedica buke hrkanja za hrkače i nije bilo - zato što mozak prigušuje te zvukove. Ali njihovi su partneri imali posljedice na sluh, posebice na uhu koje je izloženije hrkanju. Učinak je bio kao da su 15 godina spavali uz industrijski stroj.


Visoki tlak

Buka može podići krvni tlak do opasnih vrijednosti, prema istraživanju koje je proveo londonski Imperial College of Science mjereći razinu stresa ljudi koji žive u blizini nekoliko europskih aerodroma. Rezultati su pokazali da što je buka glasnija, to je veći rizik od razvoja hipertenzije. Pokazalo se i da tijelo uvijek jednako reagira na buku, bez obzira je li osoba probuđena bukom ili nije.

Takav učinak na tlak, otkrili su, može imati bilo koji zvuk glasniji od 35 decibela, a hrkanje može dosegnuti i 80 decibela. Visoki krvni tlak s vremenom može dovesti do srčanokrvožilnih i bubrežnih bolesti, demencije itd.


ČITAJTE I:

Linker
16. travanj 2024 18:10