Foto: iStock
Niz poremećaja

Zika virus može uzrokovati ukočenost zglobova kod novorođenčadi

Nova istraživanja pokazala su da je nedavno u Brazilu rođeno sedmoro djece s artrogripozom. Ona imaju deformirane prste, kontrakture zglobova u koljenima i rukama. No, znanstvenici nisu otkrili na koji način zika virus utječe na ove deformacije.

Sve češća posljedica zika virusa kod trudnica je mikrocefalija. To je bolest zbog koje je opseg glave novorođenčadi manji od prosječne. Nova studija otkrila je još cijeli niz poremećaja koje virus može izazvati kod djece. Jedno od njih je artrogripoza koja uzrokuje ukočenost zglobova.

Nova istraživanja pokazala su da je nedavno u Brazilu rođeno sedmoro djece s artrogripozom. Voditeljica istraživanja Vanessa van der Linden rekla je da postoji cijeli niz posljedica koje se mogu javiti kod djece koja su rođena s normalnim opsegom glave, poput vizualnih i slušnih oštećenja. Sva ta djeca imala su deformirane prste, kontrakture zglobova u koljenima i rukama. No, znanstvenici nisu otkrili na koji način zika virus utječe na ove deformacije. Smatra se da zika virus ulazi u živčani sustav fetusa gdje uništava moždane stanice ostavljajući naslage kalcija u mozgu.

- Ovo je nova bolest. Treba nam vremena kako bismo pratili pacijente te bolje razumjeli i otkrili sve posljedice zika virusa - objasnila je znanstvenica za Huffington Post.

Linker
30. travanj 2024 19:38