Prije nego posegnete za tabletom, probajte ova prirodna rješenja.
 Foto: iStock
Trikovi koji pomažu

Žgaravica: Evo kako je ugasiti, izbjeći ili ublažiti

05. srpanj 2017.
Iako je žgaravica simptom koji ljudi najčešće ne doživljavaju dramatično i zbog nje ne idu liječniku, ona može biti vrlo neugodna i izazvati ozbiljne posljedice. Zbog toga ju je najbolje pokušati izbjeći ili ublažiti kad god je to moguće.

 

Refluks želučane kiseline stanje je kod kojeg dolazi do povrata želučane kiseline u jednjak, uz neugodan osjećaj žarenja u prsima, što za posljedicu može imati česte upale grla pa čak i oštećenje glasnica.

Simptomi se mogu liječiti lijekovima, no osobe koje pate od tog problema trebale bi biti svjesne koji su okidači refluksa te ih izbjegavati i tako smanjiti učestalost refluksa.

Na primjer, trebali biste nositi udobnu, široku odjeću jer pritisak u području želuca olakšava podizanje želučane kiseline prema jednjaku. Osim toga, obroci bi trebali biti manji jer prejedanje povećava rizik za refluks, dok ga više manjih obroka raspoređenih tijekom dana smanjuje.

 

Pozdravite se s nezdravim navikama

Još jedan način ublažavanja problema je prestanak pušenja, ako se radi o pušaču, jer nikotin slabi mišiće između želuca i jednjaka koji inače zadržavaju želučanu kiselinu u želucu. Osim toga, nikotin može potaknuti želudac na pojačano lučenje želučane kiseline. Od pomoći može biti i da se nakon obroka najmanje tri sata sjedi uspravljenoga gornjeg dijela tijela ili šeće, tako da hrana može pravilno proći kroz cijeli probavni sustav.

Neki od najčešćih krivaca su masna i začinjena hrana, kofein, čokolada, pića koja sadrže citruse i alkohol.

 

Moglo bi vam pomoći

Postoje još neke metode koje mogu pomoći u ublažavanju žgaravice te omogućiti da izbjegnete uzimanje lijekova ili ga barem smanjite.

Žvakaće gume: nakon obroka 30 minuta žvačite žvakaću gumu bez šećera jer time možete neutralizirati želučanu kiselinu.

Sladić, slatki korijen: stručnjaci tvrde da ova ljekovita biljka može riješiti uzrok problema jer ima blagotvoran učinak na želudac. No, budite oprezni s količinom jer previše sladića može izazvati ozbiljne nuspojave.

Soda bikarbona: pomiješajte pola čajne žličice sode s čašom vode i popijte. Ta otopina pomaže u neutraliziranju želučane kiseline.

Aloe vera: neki stručnjaci savjetuju pijenje soka od aloe vere jer ublažava upalne procese u želucu. No, sok te biljke može imati laksativni učinak pa treba biti oprezan s količinom.

 


Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba, a toliko je učestala da je mnogi smatraju normalnom i uopće je ne spominju svom liječniku. Javlja se kod 20 do čak 40 posto ljudi, a svakodnevne tegobe osjeća njih sedam posto. Manifestira se kao osjećaj pečenja, odnosno žarenja, koji počinje visoko u epigastriju ("žličici") ili u donjem dijelu prsišta i širi se iza prsne kosti, do ždrijela. Može se širiti i u leđa, a rijetko u ruke.

Teme
Linker
16. siječanj 2021 00:36