Bol u zdjelici nikad ne treba ignorirati...
 Getty Images
nismo toga ni svjesne

Žensko tijelo na pet neočekivanih načina može signalizirati probleme s plodnošću

Dijagnosticiranje i liječenje problema s neplodnošću mogu drastično poboljšati vaše šanse za trudnoću.

Iako se većina ovih simptoma može činiti poprilično trivijalnim, bolje ih je što prije prijaviti svom liječniku. Dijagnosticiranje i liječenje problema s neplodnošću mogu drastično poboljšati vaše šanse za trudnoću.

Donosimo nekoliko neočekivanih znakova neplodnosti kod žena.


Neregularni menstrualni ciklus

Menstruacija koja rijetko dolazi, dolazi prečesto ili je mjesecima već nema, uvijek je znak za uzbunu. Ovo znači da ne ovulirate redovito što dovodi do problema sa začećem, govori ginekologinja i reproduktivni endokrinolog Evelyn Mok-Lin.

Povremeno krvarenje može također biti razlog za zabrinutost. Žene koje imaju redovite cikluse, ali imaju intermenstrualno krvarenje, uključujući krvarenje tijekom odnosa, mogu ukazivati na polipe, fibroide ili infekcije.

- Postoji pregršt razloga zbog kojih bi je vaša menstruacija 'podivljala', možda imate problem sa štitnjačom ili hormonalnu neravnotežu. I sve se to može liječiti - kaže Mok-Lin.


Bol u zdjelici, pogotovo tijelom seksa ili odlaska na WC

Ako konstantno doživljavate jaku bol tijekom seksa ili čak kad idete na WC, postoji mogućnost da imate endometriozu. Ovo stanje, kada tkivo kojim je obložena maternica počinje rasti u drugim dijelovima, pogađa oko 10 posto žena i može dovesti do nepodnošljivih bolova tijekom seksa. Ponekad se ova bol u zdjelici može pojaviti naglo i bez ikakvog razloga. Bol može biti tupa, oštra, probadajuća… Endometrioza također uzrokuje vrlo intenzivne ili bolne menstruacije te probleme sa začećem.

ČITAJTE I: Smatra se hormonskom, autoimunom i genetskom bolešću: Ne počinje kao bolest jajnika, ali utječe na njih i zdravlje cijelog tijela


Dlake na čudnim mjestima

Ako imate malo dlaka na bradi, ne brinite. Nekoliko dlačica vjerojatno nije znak sindroma policističnih jajnika, ali ako 'bujaju' na bradi, bokovima, gornjim usnama ili drugim mjestima gdje ne očekujete, posjetite doktora.

Pretjerana dlakavost, odnosno hirzutizam treći je glavni simptom sindroma policističnih jajnika, najčešćeg uzročnika neplodnosti.

ČITAJTE I: Simptomi, pretrage, liječenje - sve što trebate znati o policističnim jajnicima


Mliječni iscjedak iz grudi

Ako niste trudni i ne dojite, a primijetili ste mliječni iscjedak na grudima, možda imate visoku razinu prolaktina, hormona koji tijelu nalaže da stvara majčino mlijeko.

Iako se ovo može činiti bezopasnim, majčino mlijeko može biti simptom neplodnosti.

- Povišena razina prolaktina remeti način proizvodnje seksualnih hormona. Ovisno o razini prolaktina, žene mogu imati problema sa začećem zbog slabe ovulacije ili nedostatka iste - kaže doktorica. Dodaje da se porast prolaktina može pojaviti i zbog problema sa štitnjačom ili benignog tumora.


Valunzi

Ako konstantno doživljavate iznenadni osjećaj topline koji obavija vaše tijelo, možda se suočavate s preranom menopauzom ili perimenopauzom, ovisno o vašoj dobi. Neke žene primijete znakove poput menstrualnih nepravilnosti u svojim 40-ima. Kad ovulacija postane neredovita, vaša plodna sposobnost se smanjuje, međutim, dok god imate mjesečnicu trudnoća je moguća. Najbolje je da se savjetujete sa stručnjakom.

Linker
15. travanj 2024 23:46