Ovaj trend nemojte slijediti!
 Getty Images
Barbie droga

Žene su lude za njima, a uzrokuju otkazivanje bubrega, oticanje mozga i halucinacije

12. rujan 2019.
Iako stručnjaci ne prestaju upozoravati na njihove opasnosti, popularnost injekcija za tamnjenje i dalje raste.

'Barbie' injekcije za tamnjenje koje mogu dovesti do otkazivanja bubrega, oticanja mozga i halucinacija mogu se kupiti svugdje po internetu i to za svega 20-ak funti (oko 165 kuna).

Iako stručnjaci ne prestaju upozoravati na njihove opasnosti, popularnost ovih injekcija i dalje raste.

'Melanotan' kako se službeno zove nije testiran niti odobren. Internetske stranice koje ga prodaju nude ga bez upozorenja o ozbiljnim opasnostima, a neki čak tvrde da ima pozitivne efekte, poput mršavljenja.

Na jednoj od stranica gdje se može kupiti piše da je sigurnije koristiti te injekcije nego se sunčati.


BROJNE NUSPOJAVE

- 'Barbie drogu' žene ubrizgavaju u trbuh dva puta tjedno ne mareći za moguće opasnosti. Melanotan je tvar koja potiče povećanu proizvodnju hormona odgovornih za tamnjenje kože te se tako zaobilaze genetska ograničenja proizvodnje melanina. Britanke su za ovom metodom poludjele jer ih najviše privlači način korištenja. Ubrizgavanje injekcija dva puta tjedno zvuči bizarno, no dotičnim damama taj postupak je draži od odlaska u solarij ili korištenja krema za samotamnjenje - kaže jedan od stručnjaka. Dodaje da su do sada utvrđene nuspojave ovih injekcija brojne.

Ovo su neke od njih:

  • otkazivanje bubrega
  • oticanje mozga
  • gnojni čirevi
  • glavobolja
  • povraćanje
  • mučnina
  • peckanje kože
  • halucinacije
  • seksualna disfunkcija


S OVIM SE NE TREBA IGRATI

- Ubrizgavanje injekcija hormona uzrokuje to da tijelo stvara više pigmenta koji se naziva eumelanin. Upravo ovaj pigment čini kožu preplanulom. Obično je to odgovor na oštećenje DNK uzrokovano ultraljubičastim zračenjem. Injekcije stimuliraju tijelo tako da može da napraviti više pigmenta i brže. Ali neželjeni efekti koje sam vidjela kod nekih pacijenata su dugotrajna mučnina i povraćanje, suzbijanje apetita i seksualna disfunkcija - govori britanska doktorica Emma Craythorne

Dodaje da ga posebno opasnim čini to što se ne zna gdje je proizveden, tko ga je proizveo, u kojim uvjetima i je li u bočici ono što na njoj zaista piše.

S ovim se nemojte igrati!


IZVOR: thesun.co.uk

Teme
Linker
01. listopad 2022 14:57