FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
spolne razlike

Ženama je srce u riziku i kod tlaka nižeg od 120 mmHg, a i simptomi infarkta su kod njih drugačiji

Povećan rizik za obolijevanje vidljiv je već na 110 mmHg

Sistolički (gornji) krvni tlak od 120 mmHg smatra se optimalnim, a više vrijednosti mogu voditi do razvoja hipertenzije, koja povećava rizik od srčano-krvožilnih bolesti. Međutim, nova studija, objavio je Circulation, sugerira da bi kod žena rizik za kardiovaskularne bolesti mogao rasti i na nižim vrijednostima.


Razlog?

Znanstvenici iz Medicinskog centra Cedars-Sinai analizirali su mjerenja tlaka 27.542 osobe, od kojih su 14.873 (54 posto) bile žene. Studija je trajala 40 godina i na početku nitko nije imao srčano-krvožilnu bolest, no s vremenom su 7424 sudionika (44 posto žene) oboljela, neki fatalno: bilo je 3405 slučajeva infarkta, 4081 zatajenje srca i 1901 moždani udar. Studija je analizirala koje vrijednosti tlaka korespondiraju s pojavom srčano-krvožilnih bolesti kod žena. Prijašnja su istraživanja već pokazala da s rastom vrijednosti tlaka iznad određenog praga proporcionalno raste pojavnost tih bolesti. No, ovdje se vidjelo da je taj prag za žene niži. Povećan rizik za obolijevanje vidljiv je već na 110 mmHg. Primjerice, raspon rizika za zatajenje srca kod žena je bio već na 110 do 119 mmHg, kod muškaraca na 120 do 129 mmHg. Za moždani udar kod žena je bio na 120 do 129 mmHg, za muškarce na 140 do 149 mmHg. Voditeljica tima dr. Susan Cheng već je u lanjskoj studiji dokazala da kod žena visoki tlak napreduje brže nego kod muškaraca te da se javlja ranije.


ČITAJTE I: Šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene


Razlog je možda anatomija, jer ženske arterije imaju manji promjer. Otkrića upućuju na to da je žena, uz istu dob i vrijednosti tlaka, u većem riziku od srčanokrvožilnih bolesti nego muškarac, a to znači da vrijednosti koje se smatraju optimalnima ne moraju biti optimalne i za žene. Dr. Cheng predlaže preispitivanje smjernica te istraživanja koja bi odredila prag na kojem bi trebalo početi liječiti žene od hipertenzije.

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca‘ poziva žene na besplatno testiranje kojim mogu otkriti kardiovaskularni rizik

Linker
20. travanj 2024 10:15