Liječnici odgovaraju na vaša pitanja
 FOTOGRAFIJE: INSIDE CREATIVE HOUSE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
dežurna ordinacija

Želi van, a ne smije jer ima Alzheimerovu bolest i ne snalazi se. Što da radim?

Valja voditi računa i o njenom, a i o vašem mentalnom zdravlju

Moja mama ima Alzheimerovu bolest i otkad je ova situacija s koronom, uza svu volju, sve se teže sama brinem o njoj. Imam pojačane zahtjeve na poslu i kasno dolazim kući, a ona je cijelo vrijeme sama. Nisam je htjela smjestiti u neki dom, međutim nikako da joj objasnim što se događa. Ona bi izlazila, a kad joj to ne dopuštam, postaje agresivna. Ipak izađe sama, a ja se stalno brinem i sve lošije funkcioniram na poslu. Ne znam što da radim.

- Nada R., Zagreb


Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog, KBC Rijeka

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Ljudi s kognitivnim problemima mogu imati poteškoća u razumijevanju sadašnje situacije i pamćenju javnozdravstvenih uputa o izlascima, pranju ruku, nošenju zaštitne maske, rukavica, održavanju fizičke udaljenosti i sl. Nepridržavanje mjera samozaštite i neodržavanje pojačanih mjera higijene mogu ih izložiti većem riziku zaraze. Majci je potrebno pružati praktičnu i emocionalnu podršku. Ako to ne možete vi, možda vam može pomoći netko od obitelji, prijatelja, susjeda ili socijalnih i medicinskih radnika (barem dok vi imate povećane zahtjeve na radnom mjestu).

Valja voditi računa i o njenom, a i o vašem mentalnom zdravlju. Raspitajte se u najbližem centru za socijalni rad postoji li u blizini kakva mogućnost ostavljanja oboljelih od Alzheimerove bolesti tijekom dana, poput dnevnih boravaka. Otvoreno je dosta takvih ustanova koje se financiraju preko EU projekata. Tako bi vaša mama ipak tijekom dana imala psihosocijalnu podršku. Također provjerite s patronažnom službom kako vam mogu pomoći barem u ovom prijelaznom periodu. Uglavnom, kada se mogućnosti i vaši kapaciteti iscrpe (iako se preporučuje da su oboljeli što dulje kod kuće uz 24-satnu skrb), morat ćete majku smjestiti u adekvatan dom, no to trebate pažljivo planirati i promišljeno odabrati.


ČITAJTE I:

Linker
19. travanj 2024 14:35