Čak 20 posto manja je bol pri upotrebi zelenog svijetla.
 Foto: iStock
Jeste li znali?

Zeleno svjetlo pomaže kod migrena

Većina glavobolja i migrena pogoršava se prisustvom svjetla. Osobe koje boli glava traže mir i taman prostor. Međutim, nova studija provedena na Harvardu otkriva kako izlaganje zelenom svjetlu čiste valne duljine smanjuje fotofobiju, i olakšava bol.

Upravo fotofobija osobe koje pate od migrena čini nesposobnima za rad i normalnu svakodnevnicu.

U studiji je dokazano da uski pojas zelenog svjetla znatno manje od svih ostalih boja pogoršava bol uslijed migrene te pod niskim intenzitetom može čak i smanjiti bol.

Rami Burstein zajedno sa svojim kolegama smislio je način kako da otkrije utjecaj svjetlosnih boja na osobe nakon što je otkriveno da plava svjetlost smeta osobe koje su slijepe i boluju od migrene. Osobe koje boluju od migrena zamoljene su da prijavljuju promjene u intenzitetu boli prilikom učinka različitih boja kao što su plava, zelena, žuta i crvena.

Akutni napad

Osobe su bile u stanju akutnog napada. Pri visokom svjetlosnom intenzitetu (kao što je dobro osvijetljen ured) 80% pacijenta izjavilo je da je bol bila intenzivnija prilikom svih boja, osim zelene. Burstein i tim otkrili su da zelena boja zapravo smanjuje intenzitet boli za 20%.

Kako bi znanstvenici razumjeli zašto baš zelena boja olakšava migrene osmislili su eksperiment u kojem su mjerili električni signal koji se generira u mrežnici oka i korteksu mozga. Otkriveno je da zeleno svjetlo generira najmanje električnog signala i u mrežnici i u korteksu.

Jeftiniji način

Tim znanstvenika se nada da će uskoro biti otkriven jeftiniji (u procesu su testiranja na žaruljama koje zbog svoje tehnologije imaju astronomsku cijenu )način kako bi ova saznanja mogla pomoći pacijentima u njihovoj borbi sa boli koju izaziva migrena.

Linker
16. travanj 2024 04:58