FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tko je za šalicu

Zeleni čaj štiti od oštećenja i starenja kože

Istraživanja su pokazala da je jedan od katehina u zelenom čaju izuzetno učinkovit protiv upala te protiv kanceroznih promjena na koži

Zeleni čaj može zaštititi kožu od oštećenja i starenja zahvaljujući katehinima, koji poboljšavaju zdravlje kože na nekoliko načina. Katehini su antioksidansi koji dokazano imaju protuupalno i antikancerogeno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je jedan od katehina u zelenom čaju izuzetno učinkovit protiv upala te protiv kanceroznih promjena na koži. Poput drugih namirnica koje sadrže antioksidanse, i zeleni čaj može pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih sunčevim zrakama. Jedno tromjesečno istraživanje u koje je bilo uključeno 60 žena pokazalo je da svakodnevno pijenje zelenog čaja može čak za 25 posto smanjiti crvenilo uzrokovano izlaganjem sunčevim zrakama.

Uz to, zeleni čaj je kod sudionica ovog istraživanja poboljšao hidriranost kože, učinio je mekom i punijom te poboljšao njezinu elastičnost. Jedino što trebate imati na umu ako posegnete za zelenim čajem kako biste učinili nešto dobro za svoju kožu jest da ga ne treba piti s mlijekom jer je dokazano da mlijeko može smanjiti učinkovitost njegovih antioksidansa.

Linker
26. travanj 2024 16:57