Pakrački list, Silvia Feltrin
Nismo same

Zdrava kava s doktorima - EU projekt udruge žena oboljelih i liječenih od raka

Neformalni razgovori u opuštenoj atmosferi su bitni, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Pakracu održala svoju petnaestu „zdravu kavu s doktorima“ koja je okupila 28 sudionika. Ugodnom druženju prisustvovale su članice Udruge, djelatnice bolnice u Pakracu na čelu s ravnateljicom i zainteresirane žene s obitelji, dok je voditeljica inicijative bila stručnjakinja prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Kroz neformalan i vrlo ugodan razgovor, sve prisutne žene imale su mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče - od dijagnoze, procesa liječenja, suživota s rakom, ali i svu potrebnu psihološku podršku koja je kod onkoloških pacijentica i njihovih obitelji od velike važnosti. Teme o kojima se ipak najviše razgovaralo bile su nedostupnost liječenja i prometna izoliranost.

Učinci projekta

Projekt je pokazao svoju značajnost jer je u 17 mjeseci „zdrava kava s doktorima“ posjetila 15 gradova diljem Hrvatske, zaključno s Pakracem, i okupila više od 600 sudionika, od toga 56 liječnika, te tako doprinijela povećanju svijesti o prevenciji raka dojke i drugih malignih bolesti, posebice u onim manje razvijenim sredinama.

image
Pakrački list, Silvia Feltrin

- Bila sam sudionicom na nekoliko ‘zdravih kava‘ i svaki put bih, koliko sretna, odlazila i tužna. Ovo je bio težak dan, otišla sam s bolom i gorčinom zbog svega što sam čula i proživjela sa ženama koje su govorile svoja iskustva, iskreno i bez zadrške. Uvijek nastojim podijeliti svoje znanje i iskustvo, poticati žene, i mlade i stare, da postanu svjesne toga koliko je bitna preventiva i briga o sebi. I što onda kada se otkrije karcinom? Pogube se u labirintu nečinjenja i nebrige, ili nedovoljne brige. Ne dobiju nikakve ili vrlo oskudne informacije, nemaju koga pitati i dobiti odgovore na bezbroj upitnika koje su im iznad glave. Putuju, vrte se u krug, gladne informacija, pažnje i sigurnosti. Ponosna sam što sam bila dio ovog projekta, što sam imala prilike uočiti koliko je propusta, nekoordiniranosti, nečinjenja. Koliko je lakše živjeti u Zagrebu u odnosu na male, ‘ostavljene‘ gradove i mjesta. I zbog tog sam tužna i pod dojmom, ali na drugu stranu, sretna sam što sam imala prilike upoznati toliko prekrasnih, napaćenih, ali posebnih žena od kojih sam puno dobila i naučila. Želim da se ovaj projekt nastavi, da postane kontinuitet, da naš glas i iskustvo dopre do onih koji mogu, a ne čine ništa. Želim da svaka od nas ima iste mogućnosti da preživi i da kvalitetno živi - izjavila je prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice te voditeljica inicijative u Pakracu.

Uz prim. doc. dr. sc. Vesnu Ramljak, sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelile su Marina Major, dipl. iur., ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Kristina Milek, dr. med. spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, zamjenica ravnateljice i Đurđica Stokić, mag. med. techn., glavna sestra bolnice u Pakracu.

Zajedništvo i potpora

- Ponosna sam na sve koji su bili dio ove inicijative jer smo zajedničkim snagama napravili jako puno. Uz ovaj projekt smo dodatno potvrdile koliko je takva neformalna vrsta razgovora u opuštenoj atmosferi bitna, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata. Koristim ovu prigodu i da se zahvalim svim liječnicima koji su se uključili u ovu inicijativu, izdvojili svoje slobodno vrijeme i tako pomogli brojnim ženama i njihovim obiteljima. Iako je u pitanju posljednja ‘zdrava kava‘ u sklopu našeg EU projekta, ona sigurno neće bit posljednja - rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same uložila je velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput devet kreativnih radionica koje su se provodile u prostorima Udruge u Zagrebu.

Linker
25. travanj 2024 17:23