Hladne ruke i noge prvi su znak da se pozabavite ovim problemom.
 Getty Images/iStockphoto
Riješite ih se!

Zbog ovih 12 navika možda je i vaša cirkulacija loša, pa otrovi ostaju u tijelu i narušavaju zdravlje

Slaba cirkulacija znači da tkiva i organi nisu dovoljno nahranjeni te da se ni toksini iz tijela ne uklanjaju kako treba, što dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Masaže, kupke, tinkture, čajevi  i neke namirnice mogu pomoći.

Piše: Goranka Jelinčić

Cirkulacija povezuje sve tjelesne sustave i važna je za integraciju cijelog organizma. Postoji puno načina da je poboljšamo. Hladne noge i ruke prvi su znak slabe cirkulacije. Kada udahnemo, kisik se apsorbira u krv i prenosi do srca. Putuje tijelom noseći hranjive tvari do svake stanice i vraćajući otpadne koje treba izbaciti iz organizma. Slaba cirkulacija znači da tkiva i organi nisu dovoljno nahranjeni te da se ni toksini ne uklanjaju kako treba, što dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Masaža pomaže u zagrijavanju ruku i stopala i ubrzava cirkulaciju.


Masaža ruku i stopala

Stavite na dlanove nekoliko kapi ulja (bademovog) i masirajte dlan ravnomjernim kružnim pokretom palca. Stisnite svaki prst prema dolje da biste ga istegnuli i opustili zglobove gurajući prste prema dlanu. Ponovite nekoliko puta, zatim drugi dlan.

Ruke će vam bridjeti nakon masaže. Da biste istegnuli stopalo, upotrijebite obje ruke s palcima na vrhu i prstima pod stopalima. Zadržite lagan, ali čvrst pritisak. Pomičite palce prema van, kao da želite odlomiti komad kruha. Ponovite desetak puta zadržavajući ostale prste mirne dok pomičete samo palce. Tehnike trljanja i kotrljanja korisne su za poboljšanje cirkulacije cijelog tijela. Štipajte i dižite kožu ruku i nogu. Osjetit ćete kako krv pulsira i kako se tkivo zagrijava. Okrećite i podižite kožu istovremeno. Ako imate partnera ili nekoga od ukućana, isto može raditi i s kožom na leđima.


Kupka za hladne ruke i noge

Protiv hladnih stopala pomoći će kupke kod kojih se temperatura postupno povisuje. Pritom se stopala prvo uranjaju u mlaku vodu, a potom se svakih nekoliko minuta oprezno dolijeva vruća voda dok se nakon otprilike 15 minuta ne dosegne temperatura vode od 41-42 stupnja.


Kneippova terapija

Sebastian Kneipp još je u 19. stoljeću dokazao da je voda lijek. Budući da je Kneippova terapija jednostavna, možete je iskušati i kod kuće: Protiv kronično hladnih nogu, ali i za sprečavanje prehlade u začetku, pripremite dvije kupke, jednu ledeno hladnu, a drugu temperature oko 40°C, u koje možete potopiti noge otprilike do koljena. Noge dva puta uzastopno najprije deset minuta držite u toploj, a potom deset sekundi u hladnoj kupki. Koristite li kupku u borbi protiv prehlade, nakon kupke obavezno jedan do dva sata ležite u toplom krevetu. Za poticanje krvotoka i jačanje imuniteta te protiv teških nogu i nesanice nakratko pustite mlaz (ne tuš!) hladne vode s visine od 10 cm najprije na desno, a potom na lijevo koljeno. Mlaz vode mora obuhvatiti kožu, stoga nikako ne koristite tuš. Uz naizmjenično tople i hladne kupke, namažite ruke dva puta dnevno crvenim gelom od ružmarina i borovice, i redovito pijte čaj ili kapljice na bazi ružmarina, borovice, koprive i obavezno imele.

Beautyful young blond woman sitting on the floor and wearing white casual sweater. She is very sensual and attractive.
Getty Images/iStockphoto
Kupke i masaže mogu pomoći.

Masaža

Masaža je odličan način za poboljšanje cirkulacije u stopalima i povećava protok krvi u dijelu tijela koji se masira. To pomaže da se poveća dotok kisika i odlično je za opuštanje preopterećenih mišića i živaca, poput onih u nogama.


KRUŽNI POKRETI
Uzmite pet minuta odmora i sjedite u stolcu. Okrećite svako stopalo u smjeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osjetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu. To pomaže vratiti zategnutost i napetost u nogama.

MINI MASAŽA ZA RUKE Jedan od načina za poboljšanje cirkulacije u rukama je korištenje mirisnih losiona, poput vanilije i lavande, čiji mirisi potiču opuštanje. Palcem naizmjence masirajte dlan u smjeru kazaljke na satu. To će povećati cirkulaciju u rukama i osloboditi ih od svake ukočenosti i umora.

RASTEGNITE PRSTE Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim raširite prste. To će spriječiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Opustite ruke i kružnim pokretima okrećite ruku u zapešćima. Okrećite oko minutu na svaku stranu.


Tinktura za bolju cirkulaciju

  • 50 g sušenog lista koprive
  • 50 g sušene trave ive
  • 50 g sušenog kantariona
  • 50 g sušenog nevena
  • 1 l lozovače

Pomiješati sve biljke s rakijom, najbolje u nekoj većoj staklenoj posudi, zatim zatvorite i ostavite da stoji 30 dana. Za to vrijeme biljke će odraditi svoje. Treba ih dobro ocijediti, najbolje kroz gazu. Rakiju ulijte u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku. Pije se jednom dnevno, prije doručka jedna jušna žlica.


Biljke koje potiču cirkulaciju

Kopriva je puna željeza, klorofila i samim time odlična za cirkulaciju i bolji rad bubrega.

Imela je sjajna ljekovita biljka za perifernu cirkulaciju, ali i za imunitet.

Borovica izuzetno dobro potiče cirkulaciju i rad bubrega. Ako je primjenjujemo izvana na koži, koža će pocrvenjeti zbog pojačane cirkulacije.

Lavanda, osim što ima opuštajuće djelovanje, odlično potiče cirkulaciju.

Ružmarin je izuzetno ljekovita biljka. Osvježava, razbuđuje, potiče cirkulaciju.

Arnika, uz to što potiče cirkulaciju, ubrzava i razgradnju hematoma (modrica) i olakšava bolove u zglobovima.

Lazarkinja potiče cirkulaciju, rad bubrega i rastvara ugruške, tj. razrjeđuje krv koja je sklona zgrušavanju i začepljivanju krvnih žila.

Ginko biloba njegova vrijednost je u sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima. Zahvaljujući povećanju protoka krvi ginko biloba ima pozitivan učinak na cijeli vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari za mozak, oči, uši i srce.


Vitamini i minerali

● vitamin E

● kalcij

● vitamin B3 (niacin) - poželjno ga je uzimati s ostalim vitaminima B skupine

● magnezij

● kobalt


Namirnice

● češnjak

● luk - povećava krvni protok

● ekstra djevičansko maslinovo ulje

● crno vino

● bobičasto voće

● citrusno voće - bogato je vitaminom C, koji jača stijenke krvnih žila

● lubenica - bogata je likopenom, koji sprečava nastanak plaka

● bučine sjemenke - bogate su vitaminom E, koji sprečava sljepljivanje krvnih stanica

● orašasti plodovi - bogati su niacinom i vitaminom B3

● paprika

● kumin

● ružmarin

● cimet

Beautyful young blond woman sitting on the floor and wearing white casual sweater. She is very sensual and attractive.
Getty Images/iStockphoto
ODLIČAN TRIK JE I ČAJ OD ĐUMBIRA! Čaj od svježeg đumbira brzo zagrijava cijelo tijelo. Stavite oguljeni đumbir (2 komada od 5 cm) u pola litre kipuće vode i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

Hrana

U borbi s lošom cirkulacijom pomoći će i namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj svestrani vitamin jača stijenke krvnih žila. Kako bi se zimi osiguralo dovoljno vitamina C, valja posegnuti za kiselim kupusom i citrusnim voćem. Također, namirnica koja je prvak u borbi protiv loše cirkulacije je češnjak. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu tzv. lošeg kolesterola i povisuju razinu dobrog kolesterola. Češnjak također sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikancerogena svojstva.

Uravnotežena prehrana koja osigurava optimalne omjere hranjivih tvari, a naročito masti, spada u temelje dobrog funkcioniranja organizma, a time i dobre cirkulacije. No, osim dobro poznatih savjeta poput konzumacije namirnica s niskim glikemijskim indeksom, smanjenja unosa zasićenih masti te optimalnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina, važno je napomenuti kako postoji i niz namirnica i nutrijenata te tvari za lokalnu primjenu kojima se može postići ravnoteža i dobra cirkulacija.

VODA Voda je najveći prijatelj zdravlja. Ako nedostaje vode, tlak u organizmu pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju potrebno je popiti oko litru i pol vode dnevno.


CIKLA Cikla je bogata nitratima, koji šire krvne žile, poboljšavaju cirkulaciju i bolje provode kisik u organizmu. Time se snižava krvni tlak, a povećava izdržljivost tijela tijekom vježbanja. Pijte najmanje 2,5 dl soka od cikle na dan. Sok od cikle bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima i jedan je od najzdravijih prirodnih napitaka. Osim što tijelo opskrbljuje brojnim hranjivim tvarima, sok od cikle podiže energiju organizma i ima izrazito pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav.


Što pogoduje razvoju bolesti cirkulacije

  1. pušenje
  2. pretilost
  3. nedovoljna tjelesna aktivnost
  4. nepravilna prehrana
  5. povišeni krvni tlak (hipertenzija)
  6. šećerna bolest
  7. povišena razina masnoća u krvi
  8. poremećaji rada štitne žlijezde
  9. trudnoća
  10. dulje sjedenje bez promjene položaja tijela
  11. stres
  12. dehidracija


Spriječite lošu cirkulaciju na vrijeme

Prvi korak je promjena životnog stila i odbacivanje štetnih navika:

  • kontrola krvnog tlaka
  • prestanak pušenja
  • reguliranje šećerne bolesti
  • održavanje razine kolesterola i masnoća u poželjnim granicama
  • redovito vježbanje, odnosno tjelesna aktivnost, najmanje pola sata dnevno
  • pravilna prehrana te uzimanje suplemenata koji potiču cirkulaciju
  • prevencija ozljeda
  • nošenje adekvatne odjeće i obuće koja potiče cirkulaciju
  • utopljavanje nogu.

Preporučuje se i povećan unos vitamina C i E, koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.


SAD JE NJEGOVO VRIJEME

Divlji kesten

Dokazano je da povećava otpornost kapilara, smanjuje njihovu propusnost te poboljšava mikrocirkulaciju.


Tinktura

● 1/2 l rakije

● plod ili cvjetovi divljeg kestena

Bocu napunite svježim cvjetovima divljeg kestena i prelijte rakijom. Ostavite na toplom mjestu ili suncu četiri tjedna i zatim procijedite. Masirajte ovom tinkturom noge i ruke.


Kupka

● 5 l vode

● 30 dag cvjetova ili plodova kestena

Usitnite 30 dag cvjetova ili plodova kestena i stavite u 5 litara hladne vode. Neka se namaču najmanje 12 sati, zatim procijedite i ulijte u kadu napunjenu toplom vodom. Ostanite u kupki barem 20 minuta.


Čaj

U šalicu proključale vode stavimo žlicu samljevene i izmiješane kore i plodova kestena, s bodljama ili bez njih, te ostavimo poklopljeno 15 minuta. Dnevno se piju 1-2 šalice čaja, što toplijeg.

Linker
21. travanj 2024 06:27