Kaže se da je doručak najvažniji obrok u danu, jer ono što pojedete početkom dana sagorijevat ćete idućih sati, pa je važno da pršti energijom koja vam je potrebna za radne zadatke.
 Getty Images
Već ste umorni od umora?

Zavirite u smočnicu i kreirajte napitke za visoku razinu energije i optimizam

Nije neobično ako se zatvoreni u kuću osjećate umorno i bez energije. Možda vam je i apetit oslabio, ali baš zato, važno je redovito jesti i piti, kako biste održali tijelo i duh u dobrom stanju. A vrijedna energetska pića možete pripremiti u kuhinji od uobičajenih sastojaka

Ovih dana moramo boraviti u svojim domovima, smanjili smo izlaske na minimum, a druženja, osim s ukućanima, potpuno prekinuli. Nije čudo ako se u takvim uvjetima osjećamo umorno i bez energije, iako je vjerojatno trošimo manje nego inače. Možda nam je i apetit oslabio, ali baš zato, važno je redovito jesti i piti, kako bismo održali tijelo i duh u dobrom stanju. Istodobno, premda sada o tome baš i ne razmišljamo previše, mijenja nam se godišnje doba - ušli smo u proljeće, što i u najugodnijim okolnostima kod mnogih može izazvati slabost, glavobolje, pad razine energije, tešku glavu i noge.

Ne zaboravite na tjelovježbu - lagana joga ili pilates uvijek su dobar izbor za samoobnavljanje, a podizanju elana pomoći će i energetski napici pripremljeni u vašoj kuhinji. Ne brinite, svi sastojci su nam dostupni.

Tko kaže da u ovim energetskim napicima morate uživati sami? Ako se s prijateljima družite preko video chatova, priključite se japanskom trendu on-nomi, što znači piti online, i popijte s njima zdravo piće. Nazdravite, razmijenite recepte i zadržite visok nivo energije i optimizam.


Jutarnji napitak koji će vas pokrenuti

Kaže se da je doručak najvažniji obrok u danu, jer ono što pojedete početkom dana sagorijevat ćete idućih sati, pa je važno da pršti energijom koja vam je potrebna za radne zadatke. Zato u doručak uključite jutarnji smoothie s jogurtom i voćem.

Trebat će vam čaša jogurta, dvije čaše soka naranče, dvije čaše smrznutog bobičastog voća (maline, borovnice, kupine...) i po želji malo ekstrakta vanilije za dotjerivanje okusa.

Sve je gotovo u tri poteza: stavite sve sastojke u blender (prvo tekuće) i blendajte ih dvije minute, odnosno da smjesa postane jednolična. Komadiće sa stijenke srušite u smjesu, pa blendajte još 30 sekundi. To je to - poslužite i uživajte.


Kao energetska injekcija

Nekada kava nije dovoljna da vas podigne ujutro, u tom slučaju pripremite napitak koji podiže energiju, sladak je, a ne sadrži toliko šećera da biste se trebali brinuti kako ga poslije potrošiti. Svi sastojci poznati su kao podizači razine energije, a uz to poboljšavaju probavu.

To su čaša tople vode, dvije jušne žlice jabučnog octa, dvije jušne žlice limunovog soka, čajna žlica naribanog korijena đumbira, malo cimeta i (kajenskog) papra i čajna žlica meda. Jednostavno pomiješajte i popijte, mogli biste se osjećati kao da ste primili energetsku injekciju.


Smoothie sa špinatom i voćem

Špinat je ispunjen antioksidansima, a njegov pomalo zemljani okus ublažit će slatkoća voća. Iz jabuke ćete dobiti prirodne šećere i kalij, iz limuna vitamin C i elektrolite. Ako uspijete nabaviti ananas i njega pridodajte ovom napitku.

Treba vam jedna šalica špinata, jedna šalica narezane jabuke, jedna šalica narezanog ananasa, tri žlice limunovog soka. Sve sastojke izmiksajte i uživajte u čaši zdravlja.


Daje snagu i vraća vodu

Domaći energetski napitak bez rafiniranog šećera sadrži i sol i sodu bikarbonu. Zašto? Da vam pomogne u rehidraciji organizma. Med će vam dati snagu.

Potrebni su vam: trećina šalice limunovog soka, četvrtina šalice meda, četvrt čajne žlice soli i jednako toliko sode bikarbone, voda. Sve pomiješajte i popijte uživajući u okusu i sastojcima. Omjeri ne moraju biti precizni, sve se lako prilagođava različitim ukusima. Napitak je vrlo dobar za svaku priliku kada trebamo brzu energiju - i sada kada nam je cilj održati organizam u dobroj formi, a i u budućim danima, kada ćemo ponovo moći vani trčati, voziti bicikl i rekreirati se koliko budemo željeli.


I kakao, zašto ne?

Ovo je zapravo kakao napitak, ali pojačan jajetom, za dodatne proteine. Za pripremu će vam trebati jedna do dvije jušne žlice kakao praha, šećer po želji (pokušajte ne prijeći jednu čajnu žlicu), jedno jaje, 4 dl mlijeka i, po želji, malo vanilije za okus.

Dobro izmiksajte sastojke i s užitkom popijte.


Počnite već danas živjeti zdravo!

Linker
20. travanj 2024 16:29