FOTOGRAFIJE: VIOLETASTOIMENOVA GETTY IMAGES
Ana Dukić
Ana Dukić
dobro je znati

Zašto vam se pojavljuju zeleni šmrklji i trebate li zbog toga posjetiti liječnika?

22. rujan 2021.
Zeleni šmrkalj obično znači da se vaš imunološki sustav pokušava boriti protiv zaraze

Prehlađeni ste danima i posegnuli ste za maramicom, a nakon što ste ispuhali nos, primijetili ste da je šmrkalj zelene boje. Obično je bijele ili možda žute pa što se promijenilo da je sada zelene boje? Trebate li se zabrinuti? Liječnici su otkrili zašto se pojavljuju zeleni šmrklji i što trebate učiniti u vezi s tim.


Što je zeleni šmrkalj?

Kako biste znali što učiniti u vezi njih, trebate prvo znati što su zeleni šmrklji (sekret) i kako nastaju.

- Zeleni šmrkalj obično znači da se vaš imunološki sustav pokušava boriti protiv zaraze. Taj zarazni uzročnik vjerojatno je virus, ali mogu biti i bakterije - rekla je dr. Cory Fisher, liječnica obiteljske medicine u Cleveland Clinic.

Međutim, što točno uzrokuje promjenu sekreta u zelenu boju? Zapravo za to su krive kemikalije u tijelu koje bore protiv zaraznih bolesti.

- Bijela krvna zrnca koja se zovu neutrofili način su borbe tijela protiv infekcije. Ove stanice oslobađaju kemikalije za borbu protiv infekcije i mogu biti obojene, što rezultira obojenom sluzi - kaže dr. Philip Chen, izvanredni profesor otolaringologije i rinologije na Sveučilištu Texas San Antonio.


Koje boje treba biti sekret?

Sekret iz nosa je obično proziran, ali blaga obojenost obično nije razlog za uzbunu, objašnjava dr. Chen. U suštini, sama boja sekreta iz vašeg nosa ne upućuje ni u što specifično što se tiče vašeg zdravlja, čak i smeđa boja sekreta, odnosno šmrklja može biti normalna.

- Smećkasti sekret se može pojaviti i kad je suh zrak i kad su prisutne male količine krvi - ističe dr. Chen.


Mijenja li se boja sline kad ste prehlađeni ili imate neku drugu infekciju?

Može, ali ne uvijek.

- Ponekad će biti bijele boje, a može biti žute, zelene ili može biti čak mješavina ovih boja. Ništa od toga ne govori o tome kakvu infekciju imate - navodi dr. Chen.

Iako se boja možda neće promijeniti ako ste prehlađeni, druge karakteristike vašeg sekreta se mogu promijeniti.

- Uz klasičnu prehladu obično se pojavi bistri sekret, bez boje i nijanse, ali je gušći i ljepljiviji nego inače - rekao je dr. Chen.


Kada biste trebali posjetiti liječnika zbog šmrcanja?

Pacijente koji su zabrinuti zbog boje svojih šmrkalja obično su zabrinuti i zbog drugih simptoma.

- Samo boja obično nije ono što potakne na posjet liječniku - kaže dr. Chen.

Dakle, ako vidite samo zelene boju, ali se inače osjećate dobro, posjet liječniku vjerojatno možete preskočiti. Ali ako vam je sluz zelena, a nos vam je začepljen ili curi, imate bolove u glavi ili tijelu i osjećate groznicu, možete pretpostaviti da se javlja neki virus ili infekcija. Ako su neki od ovih popratnih simptoma dovoljno ozbiljni, obratite se svom liječniku.

Teme
Linker
12. kolovoz 2022 00:03