I ozljeda ACL ligamenta povezuje se s estrogenom.
 Foto: iStock
Za sve su krivi hormoni

Zašto su žene sklonije ozljedi koljena od muškaraca?

23. ožujak 2016.
U vrijeme dok žene koriste oralnu kontracepciju, manje su šanse za ozljedu koljena, što, kažu istraživači, tu ozljedu direktno povezuje s razinom estrogena u tijelu

Istraživači sa Sveučilišta u Texsasu otkrili su da žene koje uzimaju kontracepcijske pilule, kojima se smanjuje razina estrogena u tijelu, imaju manje šanse da će patiti od teške ozljede koljena.

Sportašice imaju 1,5 do 2 puta veću šansu da će ozlijediti prednji križni ligament ili ACL. ACL je ligament koji povezuje gornji i donji dio koljena. Ukoliko se povrijedi ovaj ligament to se smatra težom sportskom ozljedom koje mogu rezultirati promjenom sportske karijere. Povratak u aktivno bavljenje sportom uslijed povrede ovog ligamenta je 49% među nogometašima.

 

Cjeloživotni problem

Ozljeda ACL može značiti cijeloživotne probleme s nestabilnosti koljena te promjene kod hoda. Istraživači su koristiti podatke osiguranja u kojemu se istraživali podatke 21.428 mladih žena u dobi od 15 do 19 godina. Analiza podataka donosi bitnu informaciju kako one žene koje su imale ozljedu ACL-a, a koristile su kontracepciju su imale su manje poteškoća i nisu morale na operaciju za razliku od onih žena koje nisu koristile kontracepciju.

 

Znanstvenici stoga zaključuju kako ženski hormon estrogen čini žene puno osjetljivijima kada su u pitanju ozljede ligamenata. Neka istraživanja pokazala su čak i da su ozljede ACL ligamenta bile češće u periodu kada su žene bile usred menstrualnog ciklusa.

 

Teme
Linker
06. siječanj 2021 06:17