Treba li i vama često zagrijati ruke zimi?
 Foto: iStock
Pravi razlog

Zašto su ženama ruke hladnije nego muškarcima?

Oduvijek se mislilo da je masno tkivo najvažniji faktor u termoregulaciji, a sada se pokazalo da ključnu ulogu ima mišićno tkivo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge tvrde da bi žene i djeca češće zimi trebali držati ruke u džepovima jer imaju manje mišićne mase, a ona proizvodi toplinu koja održava tijelo toplim. Tu su tezu provjerili zatraživši ispitanike da na tri minute gurnu ruke u ledenu vodu.

Pokazalo se da se ispitanicima s više mišićne mase ruke brže ponovno zagriju, što je mjereno termalnom kamerom.

To je iznenadilo i same stručnjake, koji su prije mislili da je masno tkivo važnije od mišićnog za grijanje ruku ili drugih dijelova tijela.

- Vrlo je važno da ljudi budu svjesni učinka koji građa njihova tijela ima na to koliko će im se ohladiti ruke. Na primjer, manja je vjerojatnost da žene i djeca imaju visok stupanj mišićne mase pa bi to trebali imati na umu pri kupnji zimske opreme, posebno rukavica - kaže autorica istraživanja, antropologinja Stephanie Payne.

Posebno problematične (ruke, ne žene)

Payne je također dodala da su ruke posebno problematične zato što je njihova površina znatno veća u odnosu na volumen pa nije lako održati njihovu termalnu ravnotežu u hladnim uvjetima.

- Oduvijek smo mislili da je masno tkivo (koje djeluje kao izolator) najvažniji faktor u termoregulaciji, a sada se pokazalo da mišićno tkivo ima ključnu ulogu. Tijelo zapravo koristi mišiće kako bi proizvelo toplinu koja će održavati toplim cijelo tijelo, uključujući i ruke - objašnjava Payne.

Linker
19. travanj 2024 13:45