Najčešće je samo smiješno, ali ne uvijek
 Getty Images
Problem i rješenje

Zašto štucamo? I ono najbitnije: metode koje pomažu da se zaustavimo

Štucanje može trajati od dvije minute do čak 48 sati u nekim težim slučajevima!

Jedan od najbenignijih, ali i najčudnijih problema koji mogu „zagnjaviti” ljudsko tijelo je štucanje. Čini se da se javlja uvijek u najnezgodnijem trenutku, primjerice prije nekog važnog poslovnog sastanka ili odlaska na spoj, a može trajati od dvije minute do čak 48 sati u nekim težim slučajevima.

Prastare metode

U blagoj varijanti ono je samo smiješno i onome tko štuca i okolini, dok u težem obliku može biti bolno za onoga tko štuca. Vjerojatno ste i sami isprobali neke od dobro poznatih, prastarih metoda da prekinete štucanje, poput ispijanja čaše vode, zadržavanja daha ili nagovaranja nekoga da vas prestraši.

No, jesu li te metode zaista djelovale? Ako nisu, pitanje je postoji nešto što je stvarno učinkovito kod štucanja. Evo što kažu stručnjaci.

Svatko ima svoj okidač

Uzroci štucanja zaista mogu biti svakakvi, no što je stvarni okidač mehanizma štucanja jedna je od najvećih nepoznanica u medicinskom svijetu. Postoji nekoliko teza o tome. Većina teorija počiva na takozvanom „refleksnom luku štucanja”koji uključuje frenični živac (živac koji aktivira dijafragmu) te nekoliko drugih živaca koji aktiviraju mišiće u prsima i grkljanu.

Ukoliko je taj refleksni luk nadražen, bilo traumom ili upalom, može potaknuti štucanje. Problem je u tome što su okidači štucanja različiti za svakoga. Možda se refleksni luk štucanja kod vašeg prijatelja nadražuje uslijed konzumiranja jako začinjene hrane ili gaziranih napitaka, a vaš možda uslijed izloženosti stresu na radnom mjestu.

Želite li otkriti što je vaš okidač štucanja, najbolje je da obratite pažnju na eventualni ponavljajući uzorak koji pokreće štucanje kod vas.

Napadaj štucanja, što sada?

Kad ste usred napadaja štucanja, vjerojatno nećete uopće razmišljati o tome što ga je izazvalo već ćete samo željeti da što prije prestane. Dobra vijest je da će štucanje u većini slučajeva proći samo od sebe u nekom razumnom vremenskom roku i bez ikakvih intervencija „ubrzavanja”. No, ako vam se dogodi ultra dugi napadaj štucanja koji može trajati satima (što se zaista događa!) ili samo želite da što prije prestane makar je možda tek počeo, postoje neke metode koje su pouzdano djelotvorne. Ili barem djelotvornije od drugih.

Nema mnogo znanstvenih studija koje su ispitivale učinkovitost metoda za prekidanje štucanja, no one koje postoje potvrđuju učinkovitost poznatih metoda kao što su zadržavanje daha ili strašenje. Mehanizam nije dobro razjašnjen, no najvjerojatnije je stvar u tome da te metode pokušavaju „resetirati” nadraženi refleksni luk štucanja ili promijeniti način našeg disanja.

Pomaže akupunktura, ali i seks

Zanimljiva ne-medicinska metoda prekidanja štucanja, za koju su istraživanja pokazala da djeluje, jest akupunktura pa to može biti odlično rješenje ako štucanje potraje duže nego što je to uobičajeno. Prema jednom istraživanju, kod muškarca koji nije mogao prestati štucati danima pomogao je seks, no ne postoje dokazi da bi ta metoda mogla biti učinkovita i kod drugih.

Ako štucate duže od 48 sati, to se naziva trajnim štucanjem i bilo bi dobro da u vezi toga porazgovarate sa svojim liječnikom. Naime, postoje neki lijekovi koji mogu pomoći kod takvih slučajeva.

Kad je štucanje simptom

U nekim slučajevima uzroci štucanja mogu biti ozbiljni, poput želučanog refluksa, nadraženosti želuca, čira na želucu ili neravnoteže elektrolita. Štucanje može biti i nuspojava nekih lijekova, a u vrlo rijetkim slučajevima i simptom nekih teških bolesti. Obično štucanje ne bi trebalo biti bolno. Dakle, ako vaše štucanje traje neobično dugo te, ako je uz to i bolno, znači da se događa nešto ozbiljnije te da biste trebali otići liječniku.

Linker
18. travanj 2024 05:18