Ne, nije problem ni u jastuku, a ni u madracu.
 Foto: iStock
Kriv je mozak

Zašto nikako ne možete zaspati prvu noć u hotelu?

Ovo otkriće u skladu je s tezom da je problem sa spavanjem u nepoznatom okruženju zapravo čin preživljavanja i čuvanja od nepoznate i potencijalno opasne okoline.

Iako je lijep, ugodan i luksuzan, nikako ne uspijevate zaspati u hotelskom krevetu? Za to, vjerujte, nije kriv loš madrac ni pretvrdi jastuk, već vaš mozak koji ne dozvoljava da zaspite u nepoznatom okruženju.

Naime, istraživanje koje su proveli američki znanstvenici pokazalo je da kad prvu noć netko spava na nepoznatom mjestu i u nepoznatom krevetu, jedna strana mozga ostaje budna i upozorava na ono što se događa u okolini.

Spavati vam ne da lijeva strana

Zanimljivo je da je uvijek lijeva strana mozga ta koja ostaje budna i na oprezu. Američki znanstvenici to su stanje nazvali "fenomen prve noći" i rekli da u pitanju može biti drevna ljudska taktika za preživljavanjem.
Kažu da dok životinje poput kitova i dupina spavaju s pola mozga u isto vrijeme, ovo je prvi puta da je tako nešto primjećeno i kod ljudi.

Treba mu vremena da se prilagodi

Skenirali su mozak 35 muškaraca i žena tijekom sna, jednom za vrijeme prve noći spavanja na novom i dotad nepoznatom mjestu, a drugo tjedan dana kasnije. Rezultati su pokazali da tijekom prve noći lijeva strana mozga nije uspjela utonuti u san u vrijeme kad bi san trebao biti najdublji. Međutim, kada su ponovno testirani tjedan dana kasnije, obje polutke mozga su se "isključile".
U članku objavljenom u časopisu Current Biology, istraživači
su izjavili da je ovo otkriće u skladu s tezom da je problem sa spavanjem u nepoznatom okruženju zapravo čin preživljavanja i čuvanja od nepoznate i potencijalno opasne okoline.

1 ¾ šalice kupina
2 šalice borovnica
½ šalice kivija, narezanog
½ crvene naranče, svježe cijeđene
1 banana
2 ½ šalice jogurta od borovnice

Priprema:

  1. sloj 1: U blenderu usitnite 1 šalicu kupina.
  2. sloj 2: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica.
  3. sloj 3: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kivija, i sok ½ crvene naranče.
  4. sloj 4: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, 1 bananu, i ½ šalice jogurta od borovnica.
  5. sloj 5: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kupina i ½ šalice jogurta od borovnica.
  6. sloj 6: Pomiješajte zajedno 1 šalicu jogurta od borovnica i ¼ šalice kupina.

Kombinirajte svih šest slojeva, a na vrh dodajte još ½ šalice jogurta od borovnica. Ukrasite crvenom narančom, kivijem i grančicom metvice.

Dobro je znati!

Ne morate kupovati voćni jogurt, možete ga napraviti i sami tako da u obični jogurt dodate borovnice i u blenderu sve zajedno kratko izmiješate.

Linker
19. travanj 2024 06:22