Višestruko zagrijavano ulje ubrzava širenje raka dojke.
 Getty Images
OPREZ

Zašto NIKAD ne bismo smjeli koristiti isto ulje više puta!?

Ponovno zagrijavanje ulja za kuhanje mijenja njegov sastav i oslobađa akrolein, kemikaliju koja je toksična i potencijalno kancerogena.  

Ulje za kuhanje višestruko zagrijavano na visoke temperature utječe na povećan rast metastatskog raka dojke, objavili su u publikaciji Cancer Prevention Research znanstvenici sa Sveučilišta Illinois koji su takvo ulje testirali na laboratorijskim miševima.


Rast tumora

Sve miševe u pokusu tjedan dana hranili su prehranom s niskim udjelom masti. Nakon toga jedna je skupina tijekom 16 tjedana dobivala nezagrijavano svježe ulje soje, a ostali više puta zagrijavano sojino ulje. Tim je odabrao sojino ulje, jer se u restoranima uobičajeno upotrebljava za duboko prženje. U potkoljenicu svakog miša injektirali su stanice raka dojke 4T1. Te su stanice vrlo agresivne i imaju visoku stopu metastaziranja na više udaljenih sijela, često na limfne čvorove, jetra i pluća.

Već 20 dana nakon injektiranja bila je uočljiva razlika u stopi metastatskog rasta tumora između dvije skupine - miševima koji su jeli višestruko zagrijavano ulje metastatski rast tumora bio je četiri puta veći nego kod onih koji su jeli svježe ulje.


Ponovno zagrijavanje ulja

Osim toga, u prvoj grupi bilo je dvostruko više raka pluća koji su bili agresivniji i invazivniji od onih u drugoj grupi.

- Čvorovi na plućima nisu bili samo mali klonovi, oni su se transformirali i postali još agresivniji. I kod skupine koja je jela nezagrijavano ulje pojavile su se metastaze na plućima, ali ne toliko invazivne, a i proliferacija nije bila toliko izražena - rekao je voditelj istraživanja profesor William G. Helferich.

Ponovno zagrijavanje ulja za kuhanje mijenja njegov sastav i oslobađa akrolein, kemikaliju koja je toksična i potencijalno kancerogena. Restorani, nažalost, često koriste isto ulje više puta prije nego što ga zamijene svježim, a mnogi se danas hrane u restoranima brze hrane i u zalogajnicama.

Znanstvenici pokušavaju otkriti što se to događa u metastatskim sijelima da omogućava rast tumora. Nastojimo pomoći ljudima da shvate da to ne mora biti neki još neobjašnjen biološki mehanizam, nego da bi to mogao biti i faktor životnog stila.


Ako se prehranom može djelovati na povećanje vjerojatnosti preživljenja oboljelih od raka dojke, to znači da je hrana sredstvo kojim utječemo na svoje zdravlje - poručuju znanstvenici i dodaju kako svakako treba nastaviti s istraživanjem ovog problema.


Linker
25. travanj 2024 06:44