FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
oprez

Zašto nije dobro spavati s uključenim grijanjem

03. prosinac 2021.
Spavanje u zagrijanom prostoru može vas učiniti podložnijim infekcijama

Naravno da je dobra ideja uključiti grijanje kad stignu hladni zimski dani, no iako je možda svima ugodno ne smrzavati se kad se ujutro izvuku iz toplog kreveta, naš imunitet se s tim nikako ne bi složio. Spavanje u zagrijanom prostoru može vas učiniti podložnijim infekcijama i drugim ozbiljnim bolestima te može zrak u prostoru u kojem spavate učiniti toksičnim.

Može narušiti kvalitetu sna

U večernjim satima dolazi do blagog pada naše tjelesne temperature, jer se toplina tjera dalje od središnjeg dijela tijela, a to je zapravo signal našem tijelu da je vrijeme za odlazak na počinak. No, ako je temperatura zraka u sobi visoka, može prikriti proces termoregulacije našeg tijela te možete početi osjećati umor, neugodu i nemir. Osim toga, visoka temperatura zraka može smanjiti vrijeme provedeno u REM fazi sna, a to će vas učiniti pospanim mamurnim idući dan. Uz to, može negativno utjecati i na regeneraciju tijela, na učvršćivanje pamćenja, učenje i druge procese koji se odvijaju tijekom spavanja. Stoga je bolje dodati još jednu deku nego uključiti grijanje prije spavanja, a kad vam postane vruće, lako ćete tu deku maknuti.


Može uzrokovati bol u prsima i probleme sa srcem

Grijača tijela proizvode veliku količinu topline, što dovodi do porasta razine ugljičnog dioksida u prostoriji. Zbog toga svakako nije preporučljivo dugo držati grijanje uključeno za vrijeme spavanja jer toplina može podići razini ugljičnog dioksida iznad one koja se smatra sigurnom, a to može biti štetno za zdravlje. Dugotrajno grijanje noću može izazvati bol u prsima te probleme sa srcem, na što naročito trebaju paziti srčani bolesnici i osobe koje pate od astme jer je kod njih naročito povećan rizik.


Može utjecati na mušku plodnost

Dugotrajna izloženost toplini može negativno utjecati na mušku plodnost. Dobra vijest je da su negativne posljedice pretjeranog zagrijavanja popravljive. Drugim riječima, nikad nije kasno da isključite grijanje noću i da počnete spavati u hladnijem ambijentu.


Može isušiti kožu

Spavanje s grijanjem uključenim tijekom cijele noći može isušiti kožu zbog nedostatka vlage u zraku. Također, može kožu učiniti nadraženom, perutavom te izazvati peckanje ili svrbež. Osobe koje spavaju u neposrednoj blizini grijaćih tijela imaju najveći rizik za isušenost kože i ostale neugodne simptome povezane s kožom.


Može prostor učiniti toksičnim

Ako prostor nije dobro prozračen (što je teško postići ako spavate dok grijanje radi), dugotrajna pretjerana toplina može negativno utjecati na kvalitetu zraka u prostoriji. To može izazvati dugoročne posljedice te s vremenom dovesti čak i do razvoja astme, alergija i nekih ozbiljnijih bolesti.


Može oslabiti imunitet

Bakterije duže preživljavaju na suhom zraku. Stoga je prostor s uključenim grijanjem zapravo idealan ambijent za razmnožavanje bakterija. To je ujedno i razlog zašto se prehladimo i razbolimo češće zimi kad je zrak u našim domovima suši nego u proljeće ili ljeti.


Ni bebe ne vole spavati u prezagrijanom prostoru

Bebe su još osjetljivije na zagrijani prostor od odraslih jer se njihova koža brže isušuje. I sluznica u njihovim nosovima koja je zadužena da zadržava bakterije tada se isušuje i više ne obavlja pravilno svoju funkciju. Kad se sluznica isuši, imunološki sustav je oslabljen i tijelo postaje podložnije infekcijama. Možda je imunološki sustav odraslih dovoljno jak da se s tim nosi, ali imunološki sustav beba nije i one tada postaju naročito sklone infekcijama.

Teme
Linker
01. srpanj 2022 03:23