FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
događa se

Zašto nas uspavljivanje ispred televizora čini umornima

Nepoznati glasovi, poput onih koji dolaze s televizije, sprečavaju kvalitetan noćni san jer je mozak zbog njih u stanju pripravnosti


Tijekom spavanja ljudski mozak obraća pažnju na nepoznate glasove kako bi ostao budan i prepoznao potencijalnu opasnost, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Salzburgu. Austrijski znanstvenici mjerili su aktivnost mozga odraslih osoba tijekom spavanja i pratili kako reagira na poznate i nepoznate glasove.

Slušanje nepoznatih glasova u snu navelo je ljudski mozak da zapne u REM, odnosno prvoj fazi sna, no taj učinak nisu uočili kod osoba tijekom REM faze, odnosno faze najdubljeg sna.


MOZAK PRATI I DOK SPAVAMO

Iako su nam oči zatvorene, mozak nastavlja pratiti okolinu i dok spavamo nastojeći uravnotežiti potrebu za snom i potrebu za buđenjem u slučaju opasnosti. Jedan od načina na koji to postiže je selektivan odgovor na nepoznate glasove, smatraju stručnjaci.

Nepoznati glasovi, poput onih koji dolaze s televizije, sprečavaju kvalitetan noćni san jer je mozak zbog njih u stanju pripravnosti. Zanimljivo je da se takva reakcija mozga na nepoznate glasove rjeđe javljala kako je vrijeme prolazilo i kako su glasovi s televizije postajali poznatiji, što upućuje na to da je naš mozak sposoban učiti čak i dok spavamo.

Linker
19. travanj 2024 16:12