Općenito žene su sklonije osjećati hladnoću kad temperatura zraka nije naročito niska, a za to postoji nekoliko objašnjenja.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Najčešće kod žena

"Zašto mi je stalno hladno?" Uvijek se smrzavate i svi vas gledaju u čudu? Bez brige, postoji objašnjenje

Postoje razni faktori koji mogu dovesti do toga da jače osjećate hladnoću, a među njima je i spol

Ako je nekome stalno hladno, to se može smatrati normalnim zimi i za hladnijih dana općenito, no što ako je svima oko vas temperatura ugodna, a jedino vi imate na sebi dvije veste i najradije biste navukli i rukavice? Iako vjerojatno niste sretni što svi upiru prstom u vas i smatraju vas nepopravljivom i kronično zimogroznom osobom, imajte na umu da vi u odnosu na njih imate jednu prednost – bolje podnosite visoke temperature. No, za sve to postoji znanstveno objašnjenje. Zapravo i više od jednog. Naime, postoje razni faktori koji mogu dovesti do toga da jače osjećate hladnoću, a među njima je i spol.

Ženama je hladnije

Općenito žene su sklonije osjećati hladnoću kad temperatura zraka nije naročito niska, a za to postoji nekoliko objašnjenja. Jedno se odnosi na sporiji bazalni metabolizam žena u odnosu na muškarce, a to utječe na snažniji osjećaj hladnoće. Isto vrijedi i za utjecaj ženskih hormona estrogena. Zbog toga žene mogu osjećati jače ili manje hladnoću ovisno o fazi menstrualnog ciklusa u kojoj se nalaze. Osim toga, postoji i faktor koji je povezan s emocijama, no u ovom slučaju to se tiče žena i muškaraca u jednakoj mjeri: kad smo uplašeni snažnije osjećamo hladnoću zato što se tada naše krvne žile stežu.

Obratite pažnju na mikrocirkulaciju i na štitnjaču

Kad se stalno osjeća hladnoća i ruke i stopala su ledeni, moguće je da postoji problem u mikrocirkulaciji, odnosno perifernoj cirkulaciji koja utječe na percepciju hladnoće. Može doći do posebne reakcije prepoznatljive po svjetlijoj boji kože u dijelovima tijela u kojima je otežana prilagodba na vanjsku temperaturu zraka. I problemi sa štitnjačom mogu biti uzrok izražene percepcije hladnoće. Radi se o hipotireozi, odnosno o usporenom radu štitnjače. Naime, hormoni koje luči štitnjača utječu na termogenezu (proizvodnju topline od strane organizma), a usporena štitnjača može dovesti do neprekidnog osjećaja hladnoće i snažnijeg u odnosu na osobe koje nemaju problema sa štitnjačom.

Neodgovarajuća prehrana

Restriktivna dijeta s premalim kalorijskim unosom ili pak s niskim udjelom željeza može dovesti do izraženijeg osjećaja hladnoće i to zbog toga što nutrijenti imaju važno djelovanje na termogenezu i na bazalni metabolizam. Vegetarijanska ili veganska prehrana ne mora nužno biti siromašna željezom, čak štoviše, ako se provodi pod kontrolom nutricionista, može biti vrlo zdrava i uravnotežena. Isto tako, prehrana bogata proteinima nije jamstvo za asimilaciju željeza jer je za to potrebna i odgovarajuća količina vitamina C.

Što možete učiniti da se stalno ne osjećate smrznuto

Prije svega, potrebno je održavati konstantnom tjelesnu temperaturu izbjegavajući disperziju topline. Dakle, trebate se odijevati na način da ne blokirate cirkulaciju i po mogućnosti u odjeću od prirodnih vlakana. Važno je i voditi zdrav život: pridržavati se pravila zdrave i uravnotežene prehrane u kombinaciji s redovnom tjelesnom aktivnošću jer sport pozitivno utječe na termogenezu. Uvijek su korisni topli napici, na prvom mjestu čajevi, dok se alkohol ne preporučuje jer u prvi mah zagrijava, no ubrzo ćete osjećati hladnoću još više nego prije.

Linker
18. travanj 2024 07:01