FOTOGRAFIJE: MARIAKRAY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Zašto mi je kardiolog mjerio struk?

Pretilost centralnog ili abdominalnog tipa igra važnu ulogu. To je razlog zašto povremeno i sami moramo stati na vagu i posegnuti za metrom da provjerimo opseg struka

Bila sam veoma iznenađena kada mi je moj kardiolog izmjerio struk! Kakva je veza između opsega struka i srčanih bolesti?

Nena G., Zelina

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"U razvoju ateroskleroze, a time i pojavi angine pektoris i infarkta srčanog mišića, važnu ulogu imaju rizični čimbenici. Uz nepromjenjive čimbenike - dob, spol i nasljeđe, niz je rizičnih čimbenika na koje možemo utjecati. Preko njih je svaki od nas kovač svoga zdravlja ili svoje bolesti. Tu spadaju povišena razina masnoća u serumu, u prvom redu kolesterola i njegove LDL frakcije, povišeni krvni tlak, pušenje cigareta, šećerna bolest, smanjena fizička aktivnost (sjedilački način života), stres (može doći do spazma i zdrave koronarne arterije - arterije koja krvlju opskrbljuje srčani mišić) te pretilost centralnog ili abdominalnog tipa. To je razlog zašto povremeno i sami moramo stati na vagu i posegnuti za metrom da provjerimo opseg struka."

Linker
25. travanj 2024 10:54