Čaša tople vode s limunom i medom ujutro poboljšava probavu i jača imunosni sustav
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
više od osvježenja

Zašto limunada? Pomaže probavi, čisti akne, uklanja zadah, a čak može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca

Voda u koju ste iscijedili malo limuna ima brojne dobrobiti za organizam

Limun je snažan antioksidans koji smanjuje upalna stanja. Limunov sok sadrži mnoge korisne stvari kao što su vitamin C, kalcij, kalij i željezo, ali i određene agense koji jačaju imunosni sustav. Osim što je odlično osvježenje, limunada pomaže probavi, uklanja mokraćnu kiselinu kod upale zglobova, pomaže u mršavljenju, čisti akne, pomaže kod alergija, uklanja zadah, pomaže izbacivanje toksina, a čak može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca...

Dakle, voda u koju ste dodali malo limunova soka može biti korisna za naše zdravlje na bezbroj načina.


DVIJE MALO DRUKČIJE LIMUNADE

LIMUNADA S KURKUMOM

Sastojci:

  • 4 čaše hladne vode
  • 2 žlice kurkume u prahu
  • 4 žlice javorovog sirupa ili meda
  • 1 limun ili limeta sok jedne naranče (po želji)

Priprema: Stavite sve sastojke u posudu i dobro promiješajte. Poslužite s kriškama limuna.

Zašto kurkuma? Poznato je da kurkuma ima snažna protuupalna svojstva i da smanjuje kolesterol. Stručnjaci kažu i da može pomoći osobama koje pate od teške depresije, a pri tome ne izaziva neželjene nuspojave. Za to je zaslužan kurkumin, spoj koji utječe na povećanje razine dopamina i serotonina, čime se ublažavaju simptomi depresije.


LIMUNADA SA PSYLLIUMOM

Sastojci:

  • 1 iscijeđeni limun
  • 1 čajna žličica psylliuma
  • 150 ml mlake ili tople vode

Priprema: Limunov sok ulijte u čašu pa dodajte mlaku (toplu) vodu. U limunadu dodajte žličicu psylliuma, promiješajte i popijte.

Što je psyllium? To su sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. Riječ je o izvrsnoj namirnici i odličnom izvoru topljivih vlakana. Poznato je da vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma i gubljenju viška kilograma. Uz to, limunada sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca.


Limun ne voli niske temperature pa ga treba držati što dalje od hladnjaka jer u njemu gubi okus i aromu. Možemo ga nakratko staviti u hladnjak prije posluživanja. No, mora se iskoristiti odmah jer će u hladnjaku izgubiti sve ono zbog čega ga volite i trebate jesti.


Linker
19. travanj 2024 19:18