FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
oprez

Zašto je važno što prije reagirati i liječiti akutnu bol?

Akutna bol nestaje kad se ukloni ili riješi uzrok. No za vrijeme dok traje, što može biti i nekoliko mjeseci, bitno utječe na kvalitetu našeg života


Prisutnost boli uglavnom znači da nešto u našem organizmu nije u redu. Akutna bol dolazi iznenada, oštra je po karakteru i obično intenzivna. Ona je normalan i predvidljiv prirodni odgovor našeg tijela na mehanički, kemijski ili temperaturni podražaj, a ima upozoravajuću i zaštitnu ulogu. Uzroci akutne boli mogu biti brojni - mogu ju izazvati infekcija, ozljeda, opekline, kirurški i stomatološki zahvati, akutne bolesti kao i trudovi odnosno porođaj. Također, poznato je da na naš doživljaj boli utječu i naše emocije, kao i da postoji veza između poremećaja našeg raspoloženja i boli. Ta veza je dvosmjerna: kad smo sniženog raspoloženja, anksiozni ili depresivni snažnije doživljavamo bol nego kad nam je dobro, i obratno, produljeno trajanje akutne boli remeti naše raspoloženje.

Akutna bol nestaje kad se ukloni ili riješi uzrok. No za vrijeme dok traje, što može biti i nekoliko mjeseci, bitno utječe na kvalitetu našeg života.


Posljedice neliječene akutne boli

Osim što bol, neovisno o vrsti i intenzitetu, u nekoj mjeri narušava kvalitetu naše svakodnevice nije ju preporučljivo trpjeti i iz drugih važnih razloga. Jedan od razloga je što neučinkovito liječena dugotrajna akutna bol može imati niz negativnih učinaka na naše organe i organske sustave - od kardiovaskularnog (porast krvnog tlaka i pulsa, zadržavanje tekućine), respiratornog (ubrzano, plitko disanje), gastrointestinalnog (konstipacija, mučnina), renalnog (poremećaj kontrole mokraćnog mjehura), metaboličkog (porast adrenalina glukokortikoida, poremećaj regulacije glukoze), imunosnog (veća osjetljivost na infekcije) sve do poremećaja neurološkog sustava (anksioznost, depresija, poremećaj koncentracije i pamćenja).

Drugo, ako se akutna bol neodgovarajuće ili prekasno započne liječiti, može prijeći u kroničnu bol koju je puno teže liječiti i koja još više utječe na kvalitetu života. Dok se akutna bol vremenski definira kao bol koja traje do najviše 6 mjeseci, kronična bol je ona koja traje duže od 6 mjeseci odnosno može trajati godinama. Jedna od karakteristika kronične boli je da se nastavlja i nakon što ozljeda zacijeli odnosno više nema oštećenja tijela. Zašto? Zato što se uslijed dugotrajnog podraživanja živaca koji prenose signal boli stvaraju patološki putevi prijenosa boli te se signal bol prenosi kroz živčani sustav, mjesecima ili godinama nakon što je nestao prvobitni podražaj (uzrok).

Neki od primjera kronične boli su artritis, bol u leđima, migrene, fibromialgija, bol zbog karcinoma. Za razliku o akutne boli koja je oštra, kronična bol se obično osjeća kao stezanje, probadanje, sijevanje, pečenje i slično. Stres je kod kronične boli za naš organizam još veći, a obzirom da je i dugotrajniji dovodi i do raznih fizičkih smetnji kao što su: napetost mišića, nedostatak energije, promjene apetita, bol u želucu, bol u prsima... Emocije koje u nama pobuđuje kronična bol su tjeskoba, depresija, ljutnja, strah od ponovne ozljede, a to sve može ograničiti našu sposobnost povratka na posao ili u svakodnevne i slobodne aktivnosti.


Paracetamol - prvi korak za liječenje boli

I akutna i kronična bol veliki su problem koji utječu na život pojedinca, onesposobljavaju ga za život i rad, a posljedice se odražavaju i na cijelo društvo jer dovode do milijuna izgubljenih radnih dana i velikih zdravstvenih troškova. Stoga je važno zaustaviti akutnu bol kako ona ne bi prerasla u kroničnu i dovela do još većih problema.

Najčešće korišten analgetik je paracetamol koji je, zbog svog dobrog omjera učinkovitosti i sigurnosti, prva preporuka u smjernicama za liječenje boli i povišene tjelesne temperature. Ostvaruje željeni učinak, ima niži potencijal za oštećenje sluznice želuca*, a mogu ga uzimati djeca, trudnice, starije osobe i osobe s bolestima probavnog i dišnog sustava. Lekadol je lijek koji sadrži paracetamol, a njegovo optimalno doziranje iznosi od 500 do 1000 mg.

Pri odabiru lijeka za snižavanje povišene tjelesne temperature može vam pomoći i ljekarnik, sukladno tome bolujete li od nekih kroničnih bolesti, uzimate li neke druge lijekove, imate li osjetljiviji želudac, jeste li bili u doticaju sa zaraženim osobama, jeste li nedavno putovali u endemsko područje...

*u terapijski preporučenim dozama i režimu doziranja



Sponzorirani članak.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.




IZVORI:

Linker
12. travanj 2024 18:32