Panel Covid i mentalno zdravlje onkoloških bolesnika

 Press
okrugli stol

Zašto je pandemija ugrozila fizičko i mentalno zdravlje onkoloških bolesnika

Neizvjesnost o nastavku liječenja, strah od obolijevanja od bolesti covid-19 te izostanak kontakta s bliskim osobama onkološkim bolesnicima znatno je otežalo život

Udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je okrugli stol na temu „Covid-19 i mentalno zdravlje onkoloških bolesnika“ s ciljem senzibiliziranja zajednice o ovome problemu i pronalasku rješenja.

Onkološki bolesnici su među onima koji su pod visokim rizikom obolijevanja od težih oblika bilo kakve infekcije uzrokovane virusom ili bakterijom, jer je njihov imunološki sustav u većoj ili manjoj mjeri oslabljen rakom i njegovim liječenjem. Rak je značajan zdravstveni problem stanovništva Hrvatske. Drugi je najvažniji uzrok smrti – odmah iza srčano-žilnih bolesti.

Život onkoloških bolesnika u protekle dvije godine nije bio nimalo jednostavan. U prvo vrijeme kada nije bilo cjepiva, mnogi od njih nisu bili u mogućnosti družiti se sa svojim obiteljima, bliskim osobama te odlaziti na redovne terapije. Sve to, a ponajviše izolacija i neizvjesna budućnost, utjecali su i na njihovo mentalno.

- Osjećati zabrinutosti za vlastito zdravlje nakon postavljene dijagnoze maligne bolesti očekivano je i normalno. U situaciji suočavanja i s izazovima globalne pandemije, doživljaj osobne ugroze kod osoba oboljelih od maligne bolesti još je veći. Ranije dostupni načini samopomoći poput socijalnih kontakata – druženja s bliskim osobama ili odlasci na društvena događanja sada su ograničeni ili čak, u potpunosti nedostupni, što može nepovoljno utjecati na mentalno zdravlje. U takvim je trenucima psihološka podrška od velikog značaja za oboljele te ona mora biti dostupna svima koji se nalaze u potrebi - naglasila je Ivona Puljak, mag. psycho, Klinika za onkologiju, KBC Zagreb.

image

Leona Šiljeg, Vesna Ramljak, Đana Apostolska i članice udurge Europa Donna

Press

Psihološka pomoć

Udruga Europa Donna Hrvatska pruža besplatnu psihološku pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Ova usluga nije prestala niti tijekom pandemije kada su se svi dogovoreni termini za psihološko savjetovanje odrađivali video pozivima i putem online platformi.

- Početak pandemije kao i događanja vezana za istu izazvala su brojne upitnik u glavama liječnika i pacijenta. Svi smo trebali podršku i što brže razumijevanje same bolesti. Brinule su nas mogućnosti zaraze i najgore pitanje od svega: što ako se razbolim, hoću li preživjeti? Tijekom pandemije nastojali smo biti u kontaktu s našim pacijenticama preko online platformi i telefonskim putem u želji da pokušamo odgovoriti i pomoći na najprimjereniji način. Bilo nam je bitno da pacijentice reagiraju na vrijeme, a ne da se zatvore u kuće od straha i dodatno ugroze svoje zdravlje. Mi smo u našoj bolnici radili cijelo vrijeme i trudili se organizirati potrebnu skrb za onkološke pacijente - izjavila je doc.dr.sc. Vesna Ramljak, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju – lokacija lica, KBC Sestre milosrdnice i članica Europa Donna Hrvatska.

Općenito je liječenje onkoloških bolesnika u vrijeme pandemije bilo otežano i vrlo izazovno, jer su se liječnici susreli s brojnim nepoznanicama i novim rizicima.

- Pandemija SARS-CoV-2 snažno je utjecala na cijelu onkološku zajednicu u svijetu. To uključuje bolesnike i članove njihovih obitelji, ali i sve zdravstvene djelatnike koji se o njima skrbe. Bolesnici s rakom predstavljaju najugroženiju skupina zbog različitih vrsta sustavne onkološke terapije i radioterapije. Mjere ograničenja kretanja, uvedene u velikoj većini zemalja na samom početku pandemije, otežale su pružanje onkološke skrbi. Sve navedeno je bolesnike s rakom još više izoliralo i fizički i društveno s mogućim ozbiljnim posljedicama na njihovu psihološku dobrobit. S druge strane, onkološki stručnjaci su se suočili s vrlo teškim izazovima jer su promptno morali donijeti odluku o tome hoće li nastaviti sa sustavnom onkološkom terapijom ili će ju modificirati ili čak prekinuti, u strahu da učinci terapije ne pogoršaju ishod infekcije virusom SARS-CoV-2. S olakšanjem su dočekana cjepiva protiv COVID-19 te je bilo potrebno bolesnike motivirati na cijepljenje cjepivima baziranima na novoj tehnologiji što je otvorilo potrebu za dodatnim vremenom da se te teme pravilno komuniciraju s bolesnicima i članovima njihovih obitelji. U ovom trenutku smo u povoljnim epidemiološkim prilikama, ali nam naši bolesnici postavljaju pitanja vezana za budućnost pandemije. Stoga je pred onkolozima nezahvalan zadatak edukacije bolesnika u uvjetima kada ni sami ne znamo što nas točno očekuje na jesen - istaknula je prof.dr.sc. Natalija Dedić Plavetić, dr.med., pročelnica Poliklinike za onkologiju, KBC Zagreb.

Cijepljenje protiv Covida 19, kao i protiv gripe i pneumokoka preporuča se svim rizičnim skupinama, a posebno onkološkim bolesnicima. No, ono što je važno zaključiti jest da uz brigu o fizičkom zdravlju, potrebno je omogućiti svim onkološkim bolesnicima i besplatnu psihološku pomoć kako bi lakše prolazili kroz ovo iznimno izazovno razdoblje pandemije.

Linker
20. travanj 2024 11:28