Vitamin D i kalcij su potrebni za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.
 Foto: Istock
Kvalitetni sastojci

Zašto je jogurt odličan međuobrok za djecu?

Ne samo da je ukusan već obiluje i brojnim hranjivim sastojcima. Obratite pažnju da ne sadrži umjetne boje i konzervanse.

Ono što je bitno kod jogurta (a posebno voćnog) je da ima smanjen udio šećera, da ne sadrži konzervanse, umjetne boje i arome.

I da, on je izvrstan međuobrok za djecu. Ne samo da je ukusan veći sadrži brojne hranjive sastojke.

Bogat je kalcijem

Vitamin D i kalcij su potrebni za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.

Djeca koja putem prehrane ne unesu dovoljnu količinu kalcija, nerijetko imaju veći rizik od lomova kostiju, i to prilikom manjih ozljeda. Manjak kalcija dovodi i do bolova u mišićima, kao i do opće slabosti te umaranja tijekom fizičke aktivnosti.

Kalcij također igra veliku ulogu u održavanju mišića i živčanog sustava u ravnoteži. Održavanjem odgovarajuće razine kalcija i fosfata u serumu vitamin D omogućuje normalnu mineralizaciju kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva.

Stručnjaci navode kako bi optimalna količina dnevnog unosa kalcija za djecu do treće godine života bila 700 miligrama, a oni stariji bi trebali unositi oko 1000 mg dnevno.

Kalcija naravno ima i u drugim namirnicama, povrću i žitaricama, no iz fermentiranih mliječnih napitaka, vrlo je dobro iskoristiv.

Probiotici i bjelančevine

Jogurt sadrži probiotike koji uravnotežuju gastrointestinalnu floru. Te dobre bakterije pozitivno djeluju na zdravlje crijeva, a mogu pomoći i u jačanju imunološkog sustava.

Osim toga bogat je i bjelančevinama koje su odlične za održavanje energije tijekom dana, a također su potrebne za izgradnju i obnovu tjelesnih stanica, rast i razvoj.

Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 - 1,0 g/kg na dan, no potrebna količina ovisi o dobi, tjelesnoj masi, vrsti aktivnosti kojom se bavite. Primjerice, za osobe koje teže 75 kg ta količina iznosi 60 - 70 g proteina na dan, a za djecu u rastu i razvoju, adolescente, trudnice i bolesnike, potrebe za proteinima su povećane i iznose do 1,5 g/kg na dan.

Foto: Istock
U mliječnim kremama uživaju jednako mala i velika djeca.

Intenzivan rast i razvoj djece i mladih nosi sa sobom brojne izazove.

Povećana je potreba za energijom i zato im osigurajte kvalitetan i hranjiv međuobrok koji će naprosto obožavati.

A s voćnim jogurtom ne možete pogriješiti. Isprobajte Dukatino voćne jogurte jer njihova linija mliječnih proizvoda proizvedena je od mlijeka najviše kvalitete i najkvalitetnijih sastojaka. Također nudi veliki izbor kvalitetnih i hranjivih obroka i međuobroka koje djeca svih dobi naprosto obožavaju.

Za naše najmlađe samo najbolje

Dukatino voćni jogurti su sa smanjenim udjelom šećera, bez konzervansa, umjetnih boja, aroma i s potpuno usitnjenim voćem, a možete birati između šumskog voća, banane i marelice. Koji god izabrali, sigurni smo da će ga vaše dijete voljeti, a vi možete biti sigurni da jede najbolje. Njegova kremasta tekstura prilagođena je čak i za vaše najmanje klince i klinceze.

Promo

Linker
04. travanj 2024 12:54