Nemojte je provoditi bez da se prethodno informirate o svim prednostima i nedostacima ove prehrane.
 Foto: iStock
Za i protiv

Zašto je dobro, a zašto loše pridržavati se bezglutenske prehrane

Iako do prije desetak godina jedva da je itko, osim oboljelih od celijakije, znao što je gluten, danas je prehrana bez njega "in". Tvrdi se da takva prehrana omogućuje mršavljenje, povećava razinu energije, poboljšava zdravlje. No, naravno, postoji i druga strana medalje.

ZA

Prehrana bez glutena ima znanstvenu podlogu kao pomoć osobama koje boluju od kronične bolesti - celijakije, za koje je gluten najveći neprijatelj. Njihov organizam čak i najmanju trunku glutena doživljava kao opasnost, a to izaziva vrlo buran imunosni odgovor. Najveći problem je u tome što takva imunosna reakcija izaziva oštećenja tankog crijeva, što za posljedicu ima velike probavne probleme i bolove te nutritivne manjkove u organizmu. Ako se ne liječe, ovakva oštećenja s vremenom se mogu razviti u tumor crijeva te uzrokovati komplikacije poput neplodnosti i osteoporoze.

Necelijakijska osjetljivost

No, posljednjih godina pojavio se novi problem koji stručnjaci nazivaju necelijakijska osjetljivost na gluten.

Osjetljivost na gluten može izazvati simptome nalik onima kod celijakije poput grčeva u trbuhu, proljeva i nadimanja, ali za razliku od celijakije, kod osjetljivosti na gluten ne dolazi do oštećenja tankog crijeva. I u jednom i u drugom slučaju bezglutenska prehrana je izuzetno korisna jer dovodi do smanjenja ili potpunog povlačenja upale, a s njom i niza problema.

Mnogi nutricionisti smatraju da bezglutenska prehrana ima mnogo zdravstvenih dobrobiti i za osobe koje na pate od celijakije ni osjetljivosti na gluten, poput poboljšanja razine kolesterola, poboljšanja zdravlja probavnog trakta te povećanja razine energije. Prelaskom na bezglutensku prehranu jede se znatno manje procesirane hrane jer većina takve hrane sadrži gluten. Time se ujedno iz prehrane eliminira i mnogo štetnih kemikalija i konzervansa kakvi su inače obilno zastupljeni u procesiranoj hrani.

Više energije

Bezglutenskom prehranom eliminirat ćete i nezdrava ulja iz prehrane te nezdrave ugljikohidrate kakvi se nalaze u pekarskim i slastičarskim proizvodima i tjesteninama. Takva prehrana osigurava organizmu i veću količinu energije jer se izbacivanjem glutena iz prehrane isključuju i visokokalorični ugljikohidrati kakvih ima u mnogim slatkišima, grickalicama i slično, a mogu izazivati nadutost i osjećaj tromosti.

Mnogi tvrde da bezglutenska prehrana pomaže u mršavljenju, što je i jedan od glavnih razloga njezine popularnosti. Naime, u takvoj prehrani kruh, slatkiši, pržena hrana i tjestenine zamijenjeni su većom količinom povrća i voća, što olakšava uklanjanje suvišnih kilograma, a time smanjuje i rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti.

Zanimljivo je da se uklanjanjem glutena iz prehrane mogu ublažiti čak i neki ozbiljniji problemi poput migrena. No, takva prehrana općenito smanjuje rizik za obolijevanje od nekih bolesti, primjerice od dijabetesa tipa 2 ili anemije, a izbacivanje glutena iz prehrane čak može olakšati i držanje pod kontrolom dijabetesa tipa 1.

PROTIV

Jedna od najvećih zamjerki bezglutenskoj prehrani jest da je zapravo vrlo nezdrava jer izbacuje gluten, ali kvaliteta i nutritivni sadržaj bezglutenskih proizvoda, na kojima se ta prehrana bazira, posve su zanemareni.

Bezglutenski kruh, peciva i tjestenine nutritivno su vrlo siromašni i puni aditiva te nepoželjnih sastojaka kao što su margarin, šećer, glukozno-fruktozni sirup i slično.

Nisu zdrava zamjena

Štoviše, znanstvenici Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu upozorili su da bezglutenske namirnice ne bi trebalo smatrati zdravom zamjenom za uobičajenu hranu jer uglavnom sadrže vrlo velike količine masti i šećera koji im se dodaju kako bi se tim namirnicama poboljšao okus nakon što se iz njih ukloni gluten. To su zaključili nakon analize 654 bezglutenska proizvoda 25 različitih brendova i usporedili ih sa sličnim proizvodima koji sadrže gluten.

Pokazalo se da bezglutenski proizvodi imaju znatno viši udio masti i puno slabiji nutritivni sastav od onih koji sadrže gluten, primjerice najčešće imaju i do tri puta manje proteina, a imaju i manje vlakana.

I dr. Runa Watkins, profesorica na Sveučilištu Maryland School of Medicine, specijalistica za celijakiju, smatra da bezglutenska prehrana dugoročno povećava rizik za nutritivne manjkove, naročito za manjak vitamina B12, cinka, željeza i folata. Osim toga, takva prehrana može izazvati mršavljenje, ali ne u onom zdravom smislu, nego zato što u njoj nedostaje ugljikohidrata pa tijelo jednostavno ne dobiva dovoljnu količinu energije.

Toksični metali

S druge strane, povećan je i rizik za debljanje zbog povećanog sadržaja šećera i masti u tim proizvodima, a samim time i rizik za obolijevanje od dijabetesa tipa 2 te srčanih i krvožilnih bolesti. Još jedna vrlo ozbiljna zamjerka bezglutenskoj prehrani otkrivena je u istraživanju koje je prije nekoliko mjeseci objavljeno u stručnom časopisu Epidemiology, a to je da je kod velikog broja ispitanika koji su se držali bezglutenske prehrane otkrivena povišena koncentracija arsena u mokraći i žive u krvotoku. Ti toksični metali mogu se povezati s takvom prehranom zato što se u njoj konzumiraju velike količine riže, a poznato je da ona rastući apsorbira anorganski arsen.

Jedno ranije istraživanje koje je provela Klinika Mayo pokazalo je da bezglutenska prehrana ne uzrokuje samo povećanu razinu arsena nego i olova i kadmija u organizmu. Bezglutenskom prehranom bavio se i tim od 13 znanstvenika s nekoliko američkih sveučilišta, uključujući i Sveučilišta Harvard i Columbia, koji su nakon analize podataka više od 100.000 osoba zaključili da se bezglutenska prehrana ne bi smjela preporučivati zdravim osobama s ciljem prevencije srčanih bolesti jer za to nema dokaza.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da osobe koje izbace iz prehrane gluten znatno ograničavaju unos cjelovitih žitarica, što se povezuje s negativnim posljedicama na srce i krvožilni sustav.

Linker
16. travanj 2024 13:32