iStock
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Zašto je bitno zaustaviti bol prije nego se rasplamsa?

Akutna bol se lako prepoznaje i jednostavno liječi, no ako odlučimo trpiti bol, ona se može pojačati, a naše opće stanje kao i kvaliteta života pogoršati

Svatko od nas je bar jednom u životu osjetio akutnu bol, bilo da se radi o uganuću gležnja tijekom trčanja ili pak ozljede leđa za vrijeme neke jednostavnije fizičke aktivnosti. Ponekad odlučimo trpiti bol misleći da će proći sama od sebe. Uistinu, akutni bolovi, kako im samo ime govori, često se brzo smire, nekada sami od sebe, a nekada uz liječenje. No dugotrajnije zanemarivanje osjećaja boli može dovesti do neželjenih posljedica.


Koje se vrste boli mogu pogoršati ignoriranjem?

Neki od primjera su upravo najčešći oblici akutnih bolova poput menstrualnih, glavobolje ili pak zubobolje. Kod tih vrsta boli, važno je na vrijeme reagirati i uzeti lijek protiv bolova jer već nakon nekoliko sati ignoriranja simptoma može biti znatno teže postići zadovoljavajući učinak lijeka i možete se naći u situaciji da posežete za većom dozom istog lijeka ili ga uzimate u kraćem vremenskom intervalu od dozvoljenog što vam može naškoditi. Kod ozljede leđa situacija naravno može postati još kompliciranija ukoliko se bol ne liječi ili se nezadovoljavajuće liječi.

Akutna bol se lako prepoznaje i jednostavno liječi, no ako odlučimo trpiti bol, ona se može pojačati, a naše opće stanje kao i kvaliteta života pogoršati. Trajna iritacija utječe na stanje ljudskog uma. Na primjer, bol može ometati miran san, što dovodi do iscrpljenosti i povećanog stresa, može izazvati promjene u ponašanju te u konačnici pogoršanje mentalnog i tjelesnog zdravlja.

image
iStock


Ne dopustite da bol potraje, kronična bol teže se liječi

Bol je upozoravajući signal da nešto nije u redu, pogotovo kod ozljeda. Često se događa da zbog neadekvatnog liječenja akutna bol prelazi u kroničnu, odnosno traje i nakon što se uzrok boli (npr. ozljeda) izliječi. Razlog je u tome što mozak nastavlja odašiljati iste signale zbog čega pacijent i dalje osjeća bol. Ako se vaša bol ne smanjuje odnosno ne prestaje unatoč upotrebi lijekova za bol tijekom 10 dana, vrlo je važno potražiti savjet liječnika koji će vam postaviti dijagnozu i uputiti vas kako je najbolje postupiti. Učinite to na vrijeme, ne dopustite da se razvije kronična bol jer nju je puno teže liječiti.

U slučaju akutne boli, rješenje možete potražiti u paracetamolu. Vaš izbor može biti Lekadol jer sadrži paracetamol te može suzbiti neugodnu bol. S obzirom na to da ima relativno rijetke nuspojave i siguran je za želudac ako se uzima na preporučeni način, poželjan je “gost” svake kućne ljekarne. Optimalno doziranje je od 500 do 1000 mg za maksimalni učinak na bol. Za brži početak djelovanja lijeka uzmite tabletu barem jedan sat prije jela.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sponzorirani članak

Izvori:

The Importance of Addressing Pain Promptly. Dostupno na: https://betterhealthosteopathy.nz/importance-addressing-pain-promptly/

Sinatra R. Review Article. Causes and Consequences of Inadequate Management of Acute Pain. Pain Medicine 2010; 11: 1859–1871

The Side Effects of Long-Term Pain. Dostupno na: https://austinpaindoctor.com/the-side-effects-of-long-term-pain, pristupljeno 2.2021.

Do It for Your Mind – If Not for Your Body: The Psychological Effects of Chronic Pain. Dostupno na: https://augustapaincenter.com/mind-not-body-psychological-effects-chronic-pain/, pristupljeno 2.2021.

HDLB. Smjernice za liječenje akutne boli. BOL Vol. III; broj 6; siječanj 2013.

Lidija Bach-Rojecky. Pregledni članak. Brzodjelujući oblik ibuprofena u liječenju boli. Medicus 2016;25(1): 103-106

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekadol. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 2.2021.

Linker
23. travanj 2024 09:54