Osim kolača, njime možete zasladiti svoju kavu ili čaj.
 Getty Images/iStockphoto
Hit namirnica

Zaslađivač idealan za dijabetičare: glikemijski indeks mu je nula, nema kalorija, a ni kancerogena svojstva

Okus mu je rashlađujući i sladak, a proizvodi se fermentacijom šećera u kukuruzu.

Eritrit je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu (šećer). Koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a slatkoća mu je 60-80 posto u odnosu na običan šećer. Okus mu je rashlađujući i sladak, a proizvodi se fermentacijom šećera u kukuruzu.

Tvar eritritol nema kalorija i ne povećava razinu šećera u krvi pa je odlična za šećerne bolesnike. Studije kancerogenosti pokazale su da eritritol, poput ksilitola, nema kancerogena svojstva. Pridržavati se dnevne doze Eritrit je doslovno šećer bez kalorija. Naime, glikemijski indeks eritrita je ravan nuli, što znači da ne povećava razinu šećera u krvi.

Osim za dijabetičare, odličan je za sve koji paze na liniju. Uz to, ovaj prirodni šećer ne pogoduje razvoju bakterija i ne potiče razvoj karijesa.

Ako koristite eritrit u pripremi obroka, morate znati da je termički stabilan do temperature od 160 stupnjeva.


Nije za pečenje s kvascem i za karamelizaciju

Prilikom konzumiranja, kao i kod ostalih prirodnih i sintetičkih sladila, važno je pridržavati se određene dnevne doze.

Jedan gram po kilogramu odrasle osobe dnevna je dopuštena količina za konzumiranje.

Pridržavate li se propisane dnevne doze prirodnog sladila, ne biste trebali imati probavne tegobe. Naime, ovaj prirodni šećer u periodu privikavanja može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i djece može izazvati proljev. Preporučuje se period privikavanja od dva do tri tjedna. Kako podnosi temperaturu do 160°C, pri toj temperaturi ne gubi slatkoću, stoga je idealan za kuhanje i pripremu manje kaloričnih slastica. Međutim, ne može se koristiti za pečenje kruha s kvascem i ne može se karamelizirati.


Usporedba s drugim zaslađivačima

Osim eritrita, popularne prirodne zamjene za šećer su i stevija, melasa, rižin sirup i ksilitol.

Stevija je vrlo slatka pa je treba koristiti u vrlo ograničenim količinama.

Melasa je gust, tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji ostaje kao nusproizvod u proizvodnji šećera od repe ili trske. Smeđe je boje, kalorična jer sadrži oko 50 posto šećera (287 kcal), ali i bogata hranjivim tvarima poput esencijalnih aminokiselina, kalcija, kalija, željeza, fosfora i magnezija.

Rižin sirup je sličan medu, ali je manje sladak. Za razliku od meda, rižin slad sadrži polisaharide. To znači da postupno prolazi proces probave i stabilizira razinu šećera u krvi.

Ksilitol (šećer od breze) idealan je za borbu protiv kandide jer sprečava prianjanje ove gljivice za stijenke crijeva. Mogu ga koristiti i trudnice, dijabetičari i pretile osobe, a sadrži gotovo dvaput manje kalorija od bijelog šećera.


Njime možete zasladiti kavu, čaj i slastice

Eritrit je prirodni zaslađivač, u malim količinama ima ga: u gljivama, kruškama, lubenici, grožđu i u namirnicama koje se dobivaju fermentacijom - u vinu, sojinom umaku i siru. Lako je probavljiv i može se dobro kombinirati s drugim zaslađivačima.

Najvažnija informacija za sve one koji ne mogu zamisliti šalicu omiljenog toplog napitka bez malo "slatkog", jest da njime možete zasladiti svoju kavu ili čaj. A ovaj proizvod možete pronaći u trgovinama zdrave hrane po cijeni od 50-ak kuna po kilogramu.

Linker
03. travanj 2024 20:51