I vama predstavlja problem skinuti se u kratku suknju? Tada pročitajte kako riještiti taj problem.
 Foto: iStock
Zategnuto tijelo

Zadnji je čas da napadnete celulit

Najbolji rezultati u tretiranju celulita postižu se kombinacijom više različitih tretmana koji uključuju vakuumsku kavitaciju, radiovalove, ultrazvuk itd., kućne njege, tjelesne aktivnosti i primjerene prehrane.

Dolaskom toplih dana, kad odjeća postaje lakša i ispod nje počinju provirivati noge, celulit pripadnicama nježnijeg spola počinje zadavati velike probleme. Nema veze je li žena mršava ili debela, mišićava, vježba li svakodnevno, celulit se ne predaje lako jer to je kronična, upalna promjena u vezivnom i masnom tkivu u kojem dolazi do poremećaja metabolizma, zastoja limfe i loše cirkulacije. Posljedica je oštećenje vezivnog tkiva i nakupljanje toksina u masnim jastučićima koje podsjeća na narančinu koru.

Najbolji rezultati u tretiranju celulita postižu se kombinacijom više različitih tretmana koji uključuju vakuumsku kavitaciju, radiovalove, endodermnu terapiju, ultrazvuk, specijalne aroma wrappinge, kupke, pakunge s glinom, ljekovitim biljem i eteričnim uljima, elektroterapijske tretmane i limfnu drenažu. Svaki od njih ima svoju ulogu u eliminaciji celulita, jer ciljano djeluje na određeni problem i uzroke koji su doveli do njegova nastanka.

Ništa bez vode

Za početak pijte mnogo vode, jer dehidrirana koža brže stvara celulit. Voda pospješuje izmjenu štetnih tvari, uklanja toksine iz organizma i pruža koži potrebnu vlagu iznutra, čineći je pritom glatkom i elastičnom. Treba popiti najmanje dvije litre negazirane, prirodne mineralne vode, koju u manjim količinama konzumirajte tijekom cijeloga dana. Korisni su i biljni čajevi te bistre juhe od povrća. Izbjegavajte kavu i alkohol, jer snažno pogoduju pojavi i razvoju celulita.

Foto: iStock
Anticelulitne kreme nisu loš izbor, no treba ih znati dobro utrljati u kožu i činiti to svakodnevno.

Što možete učiniti kod kuće

Ujutro je najbolje koristiti anticelulitni gel jer se lako nanosi i brzo upija. Gel ima trenutačno učvršćujuće djelovanje te koži daje zategnut i kompaktan izgled. Kako biste pospješili drenažu tekućine iz tjelesnih tkiva, brzo utrljajte gel kružnim pokretima, od stopala do stražnjice, palcima pritišćući gležnjeve, stražnju stranu koljena i unutrašnju stranu bedara. Želite li već za nekoliko tjedana uživati u prvim rezultatima, za večernji anticelulitni tretman odvojite malo više vremena, a naglasak stavite na razgradnju potkožnog masnog tkiva. Tretman počnite tuširanjem mlakom vodom, zatim potaknite cirkulaciju energično trljajući kritične zone ručnikom od frotira. Na kraju nanesite anticelulitnu kremu koja pospješuje smanjenje obujma.

Tjelesna aktivnost

Usredotočite se na kritične točke, a za treninge odvojite tjedno tri puta po 45 minuta: toliko je potrebno za poboljšanje rada srca, reguliranje periferne cirkulacije i poticanje razgradnje masnih naslaga. Uz aerobne aktivnosti dobro je kombinirati rad na spravama. Za vrijeme treninga pijte napitke koji pospješuju drenažu tkiva.

Foto: iStock
Čučnjevi, daska, vježbe u iskoraku, trčanje pa i trbušnjaci najbolje će vam pomoći u "ratu" s narančinom korom. Samo budite ustrajni.

Izbjegavajte stres

I emotivna napetost i stres mogu biti uzrokom pojave celulita. Kromoterapija uvijek pomaže: nastojte što češće nositi odjeću nježnih plavih boja. Druga varijanta za opuštanje je aromaterapija - na radnom mjestu i u vlastitom domu u raspršivač aromatičnih ulja stavite nekoliko kapi eteričnog ulja ylang ylanga, biljke izrazito umirujućeg djelovanja. Još jedan dobar savjet: za vrijeme tretmana ljepote u vlastitom domu slušajte opuštajuću new age glazbu.

Zašto ići u kozmetički salon?

U stručno osmišljenim anticelulitnim tretmanima koji se primjenjuju u kozmetičkim salonima koriste se proizvodi s vrlo visokom koncentracijom aktivnih sastojaka te esencijalna ulja koja omogućuju njihovo prodiranje u dublje slojeve kože. Kozmetičarka anticelulitne preparate utrljava ciljanim pokretima koji potiču cirkulaciju i povećavaju receptivnost kože. U salonima ljepote možete se podvrgnuti i tretmanima posebnim aparatima koji, zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, uspješno preoblikuju siluetu tijela, obnavljaju vezivno tkivo te reduciraju celulit.

Vakuumska kavitacija

Vakuumskom kavitacijom postupno se uništavaju i najdublje i najtvrdokornije nakupljene masnoće te znatno smanjuje obujam na ciljanim mjestima (trbuh, bedra, nadlaktice). Ultrazvučni valovi razaraju membranu masnih stanica te se one raspadaju na masne kiseline i glicerol. Masne kiseline potom se razgrađuju u jetri i eliminiraju iz tijela urinom, dok se glicerol pretvara u energiju i ponovno iskorištava u metabolizmu. Budući da je kavitacijska sonda uglavljena u vakuumsku ventuzu, istodobno se postižu drenaža i tonifikacija tretiranog tkiva. Vakuum pospješuje protok krvi i kisika u tkivima, uklanja toksine, rasteže vezivno tkivo i potiče obnovu kolagena.

Radiovalovi

Terapija radiovalovima obnavlja oštećena kolagenska vlakna i vraća koži zdrav izgled. Idealne osobe za tu metodu su one koje se ne bore s pretjeranim viškom kilograma, nego ih frustriraju celulit ili masne nakupine koje bez obzira na zdravu i uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost ne uspijevaju nikako ukloniti. Tijekom tretmana dolazi do kontroliranog zagrijavanja tkiva na 42°C do 44°C i tu temperaturu nastoji se što dulje održati. Što je viša i dulje zadržana postignuta temperatura, to je bolji efekt tretmana. Radiovalovi djeluju na vezivno tkivo, masne stanice, lojne žlijezde, metabolizam, cirkulaciju i drenažu.

Foto: iStock
Odlučite li se za kavitaciju, ultrazvučnu ili, pak, ovu radiovalovima, morate znati kako je cijena jednog tretmana nerijetko skuplja od 250 kuna.

Endermologija LPG Cllu M6

Postupak djeluje na celulit principom vakuuma i usisnih valjčića kojima se tretira cijelo tijelo, izravnavajući neestetske neravnine na koži. Tretman se izvodi pomoću posebne sonde u koju su ugrađene dvije međusobno usklađene ultrazvučne glave, a vakuum omogućava podizanje i fiksiranje masnog tkiva unutar sonde. Endermologija djeluje na jačanje mikrocirkulacije, vraća tonus vezivnom tkivu poboljšavajući cjelokupni izgled kože. Snaga uređaja individualno se prilagođava ovisno o osjetljivosti osobe, a tretmani nisu bolni. Za postizanje optimalnih rezultata savjetuje se ukupno 15 do 20 tretmana, a trebalo bi ih provoditi dva do tri puta tjedno.

Laserska lipoliza

U područje zahvaćeno celulitom ulazi se laserskom sondom koja zagrijava i "pali" ovojnice masnih stanica, a može otopiti i najsitnije dijelove potkožne masti. Laserska energija otapa masne stanice zarobljene u čvrstim ovojnicama te se dobiva emulzija koja se pomoću mikrokanila uklanja iz tijela. Laserska lipoliza je neinvazivna i oporavak je brz: javlja se tek lagano crvenilo i otečenost, a otok se najčešće povlači već nakon 24 sata. Tretman traje od 15 do 20 minuta, a radi se pod lokalnom anestezijom.

Mezoterapija

Mezoterapija ima dvostruko djelovanje - eliminira celulit i vraća koži tonus. Provodi se tako da se vitamini, minerali, aminokiseline i razni kokteli homeopatskih pripravaka injektiraju pomoću mnogo sitnih uboda pod kožu u problematične regije na tijelu.

1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
  2. Ako treba dodajte još malo mlijeka.
  3. Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.

Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.

Linker
20. travanj 2024 03:40